Borden opmaaktips

Maak van je bord een feestje

Opmaaktips voor het perfecte bord

Soms krijg je zo’n bord voor je en dan kun je niet kiezen: maak ik een foto of ga ik er meteen van genieten? Een plaatje om van te smullen! Wil jij bij je volgende etentje ook een Instagramwaardig bord serveren? Met de tips van Freek van Noortwijk maak je borden op als een topchef. De belangrijkste ingrediënten voor een prachtig opgemaakt bord:

Mooi servies Kleur op je bord Oog voor detail

Maak van je bord een feestje

Als je uren je best hebt gedaan in de keuken, dan wil je natuurlijk ook een geweldige presentatie. Met deze tips maak je net als chef Freek van Noortwijk het perfecte bord op.

Opmaaktip 1

Geschikt servies

Het juiste bord doet al wonderen. Kies een passende grootte en denk aan de kleur. Wit oogt lekker fris, maar op een chique, donker bord kun je het gerecht er juist uit laten springen.

Opmaaktip 2

Ruimte = elegantie

Hoe lekker een gerecht ook is: less is more. Als je wat ruimte overlaat op je bord, dan krijgt het gerecht meer aandacht. In restaurants gebruiken ze steeds vaker alleen de linker- of rechterhelft van het bord. Extra aardappeltjes of groente serveer je er eventueel bij in schaaltjes.

Opmaaktip 3

Kies voor kleur

Van een kleurig bordje wordt iedereen blij. Zorg dat je verschillende frisse kleuren in je gerecht verwerkt. Wat verse groene kruiden of een plukje sla erop leggen, maakt al het verschil.

Opmaaktip 4

Een extra dimensie 

Als je je gerecht laagje voor laagje opbouwt, breng je er diepte in. Stapel de ingrediënten tot een mooi kunstwerkje en gebruik uitsteekringen om even grote rondjes te maken.

Bekijk alle tips in de video
Tip 5

Oneven aantal

Wist je dat een oneven een mooier effect geeft op je bord? Dus ga voor 3, 5 of misschien wel 7 toefjes, blokjes, streepjes of torentjes op je bord.

Tip 6

Oog voor detail

Met de juiste garnering maak je jouw gerecht helemaal af. Bewaar wat losse beetjes van enkele ingrediënten, zoals nootjes of fijngesneden kruiden. Strooi deze er als laatste overheen.

Tip 7

Keep it clean

Check net voor het uitserveren of er geen vegen, vlekken en vingerafdrukken op het bord zitten en haal zo nodig een doekje langs de rand van het bord. Alle tips gebruikt: dan ben je nu klaar om de show te stelen. De complimentjes zijn voor jou.

Opmaaktips van Freek van Noortwijk 

Niemand weet beter hoe je een bord moet opmaken dan een topchef. Freek van Noortwijk, mede-eigenaar van 4 restaurants én bekend als jurylid van Masterchef, doet zijn tips uit de doeken in deze video. Zo wordt jouw bord straks ook een foto waard.

Bekijk Freek zijn tips in deze video's
Kerst Kerstdiner Kerstvoorgerecht Kersthoofdgerecht Kerstdessert Kerstborrel Gourmetten met kerst Kerstrecepten Kerstontbijt