Welke wijn bij welk recept?

Ontdek de smakelijkste wijn-spijscombinaties. Jumbo helpt je de best passende wijn te kiezen bij pastagerechten, recepten met vlees of groenten. En wat schenk je bij je dessert? Laat je inspireren door alle verschillende wijnsoorten.

Snel naar

De lekkerste wijn bij vis en schaaldieren De lekkerste wijn bij rijk gekruide recepten De lekkerste wijn bij desserts

Wijn-spijs combinaties met vis en schaaldieren

Als we het over wijn-spijscombinaties hebben, kun je (rauwe) vis en schaaldieren zeker niet over het hoofd zien. We leggen je graag uit welke wijn je het beste bij al het lekkers uit de zee kunt serveren.

Mousserende wijn en champagne

Mousserende wijnen en champagne hebben een lichte, friszoete smaak: perfect in balans met rauwe vis en schaaldieren. De beste wijn-spijscombinatie maak je met gerechten als kaviaar, sushi, sashimi, oesters en schelpjes.

Droge en frisse witte wijn

Droge en frisse witte wijn is een mooie tegenhanger voor gerechten met gebakken vis of gegrilde vis. Bijvoorbeeld een pasta met vis in een frisse romige saus. Denk aan wijnen als Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc.

Droge en volle witte wijn

Droge en volle witte wijn combineer je het beste met romige visgerechten en schaaldieren met een volle smaak, zoals kreeft en krab. Wijnen in deze categorie zijn bijvoorbeeld Chardonnay en Viognier.

Wijn en spijs: wat past bij pittige recepten?

Pittige gerechten, uit bijvoorbeeld de Aziatische keuken, hebben een overheersende smaak. Een goede wijn-spijscombinatie uitkiezen is dan ook een zorgvuldige taak. Je kunt het beste een wijn serveren die fris en zoet smaakt.

Zoete witte wijn

Pittige gerechten, zoals Thais, Indisch en Chinees gaan goed samen met zoete witte wijn. De beste combinatie maak je met wijnen zoals Chenin Blanc, Gewürztraminer en Riesling.

Droge rosé wijn

Heb je een recept waarin flink gebruik wordt gemaakt van kruiden en specerijen, zoals in de Marokkaanse en Indiase keuken? Kies dan voor een droge rosé. Vrijwel alle droge rosé wijnen zijn hiervoor geschikt.

Zoete wijnen voor bij zoete desserts

Sluit je je diner af met een (zoet) dessert? Kies dan een passende dessertwijn uit. Want ook de laatste gang verdient een mooie wijn-spijscombinatie. 

Dessertwijn

Wanneer je ze een dessertwijn zo proeft, lijkt het misschien wel erg zoet. Maar zodra je 'm in combinatie met een dessert drinkt, zijn de smaken perfect in balans. De Semillon van Château Poulvère La Croix is er bijvoorbeeld eentje die het bij vrijwel alle desserts goed doet.

Mousserende dessertwijn

Wil je geen mierzoete dessertwijn schenken, omdat je dessert ook niet heel zoet is? Ga dan bijvoorbeeld voor Moscato d’Asti, een bloemige, licht mousserende wijn. 

Meer wijninspiratie?

Wijn Wijnsoorten Wijnlanden Druivensoorten Wijn proeven
Wijn maken Wijn en spijs Kerstwijn Prijswinnende wijnen Alcoholvrije wijn
Rueda Verdejo Borrelwijnen BBQ-Wijnen Pays d'Oc Bubbels

10 maart 2020 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 22 november 2022