Perzik: wilde perzik, recepten & inspiratie!

Sappig zomerfruit

Bekijk alle recepten

Proef de zomer met perzik

Met zijn fluweelachtige, goudgele schil heeft de perzik een zomerse uitstraling. De steenvrucht is dan ook volop verkrijgbaar in de warme maanden mei tot en met augustus. Het vruchtvlees is zacht en geurig en heeft een zoete smaak. Perziken zijn gezond en smaken heerlijk in een smoothie of door je yoghurt. Of verwerk perzik eens in een warme maaltijd, zoals een rijstgerecht met kip. En ken je de wilde perzik al? Je ziet ‘t al: genoeg manieren om van dit zomerfruit te genieten.

5 x zoete recepten met perzik

De zoete smaak van perzik komt goed tot zijn recht in gebak en desserts, zoals de klassieker pêche melba. Ontdek ook de volgende zoete recepten met perzik.

Nóg zoeter - de platte of wilde perzik

Wist je dat er ook wilde perziken bestaan? Deze zijn plat en worden daarom ook wel platte perzik genoemd. Zowel de geur als de smaak van de platte perzik is wat intenser en zoeter dan van de gewone perzik. Het vruchtvlees van de platte perzik is wit en lekker sappig. Wilde perzik is gezond en lekker, ontdek het zelf!

Bekijk het product

Perzik: gezond & veelzijdig fruit

Dat fruit - en dus perzik - gezond is weten we allemaal. Wij geven je graag een idee van de voedingswaarde en calorieën van perzik. Perziken zijn rijk aan vitamine A en een bron van vitamine E & B. Dankzij het hoge kaliumgehalte is perzik echt detox fruit: het reinigt je lichaam. Daarnaast maakt kalium je rustig en houdt het je bloeddruk onder controle. In een perzik zitten 46 calorieën, 2,3 gram vezels, 1,2 gram eiwit en 8,3 gram suikers.

Wilde perzik bewaren doe je zo

Gewone en wilde perzik is kwetsbaar fruit. Wilde perzik bewaren doe je, net als bij zijn broertje, met zorg. Het fruit kan beter niet op elkaar gestapeld liggen: als er één perzik beurs en rot wordt, tast deze alle andere perziken in diezelfde bak aan.  Wilde perzik bewaren doe je het beste op een koele plek of in de koelkast. Op een koele plek zijn wilde perziken tot drie dagen houdbaar. In de koelkast kun je de wilde perzik tot een week bewaren.

5 x salades met perzik

Perzik geeft je zomerse salade een verrassende en zoete twist. Probeer een van deze heerlijke recepten eens.

Calorieën en voedingswaarde van perzik

Hoeveel calorieën zitten er nou eigenlijk in perzik? Jumbo helpt je graag op weg door de voedingswaarde van perzik voor je uit te zoeken. Een stuk perzik bevat ongeveer 46 calorieën. Naast het aantal calorieën in perzik is het ook handig om te weten wat er nog meer in zit: 8,3 gram suikers, 2,3 gram vezels en 1,2 gram eiwit.

Perzik seizoen: wanneer zijn perziken het lekkerst?

Tegenwoordig kun je perziken het jaar rond krijgen. Het beste perzik seizoen is toch wel de zomer. Van juni tot en met augustus/september is de perzik op zijn lekkerst: zoet, sappig en heerlijk geurend.

Perzik schillen: wel of niet doen?

Perzik hoef je niet te schillen; de schil is eetbaar. Toch kiezen veel mensen ervoor om perzik te schillen. Dat kan heel gemakkelijk: maak een kruisje aan de onderkant van de perzik en trek voorzichtig de schil van de vrucht. Wanneer je perzik nog niet helemaal rijp is en de schil er lastig af komt kun je het fruit kort onderdompelen in kokend water. Het velletje bij de inkeping gaat dan krullen, hierna kun je de schil eenvoudig verwijderen.

Meer verrassende recepten met perzik

Bekijk alle perzikrecepten

Weetjes & tips over perziken

Wees voorzichtig met je perziken. Door het kwetsbare schilletje kneuzen ze snel, waardoor ze gaan rotten. En dat wil je natuurlijk niet. Perziken blijven op z’n best op een koele plek, zo’n 2 tot 3 dagen. Wil je ze langer bewaren? In de koelkast blijven ze een week goed, maar de smaak wordt er wel iets minder van. Was je perziken niet voordat je ze opbergt, want daardoor bederven ze sneller. Was ze pas zodra je ze wil gaan eten. Wist je dat perziken gezond zijn? Ze zuiveren je lichaam. De grote hoeveelheid vezels en kalium helpen je nieren met het verwerken van afvalstoffen. Ook bevat de perzik veel vitaminen en mineralen die goed zijn voor je stofwisseling. Er bestaan ook wilde perziken, die zijn plat en worden daarom ook wel platte perzik genoemd. Het vruchtvlees van de wilde perzik is wit en de smaak is wat sterker dan van de gewone perzik.

Hier komen onze perziken vandaan

De perziken van Jumbo komen uit Spanje, waar ze veel zon krijgen en met de hand geplukt worden. Kijk mee met onze teler Ramon Loncá.

Bekijk meer video's

Makkelijk & lekker: zelf gedroogde perzik maken

Gedroogde perzik is een lekker tussendoortje dat lang houdbaar is. Heb je iets te veel perziken gekocht? Geen probleem; je kunt ze eenvoudig zelf drogen. Zo ga je te werk:

Om gedroogde perzik te maken kies je voor rijpe perziken. Halveer de perziken en verwijder de pit. Leg ze met de bolle kant naar beneden op een rooster; zo loopt het sap er niet uit. Droog de perziken in de oven op 50 graden. Wanneer de schil begint te rimpelen, zet je de oven op 65 graden. Laat de ovendeur op een kiertje staan, zodat het vocht uit de oven kan. Check tussendoor regelmatig of de perzik droog genoeg is: wanneer je in het fruit kunt knijpen zonder dat er vocht uit komt, heb je goede gedroogde perzik. Laat afkoelen en bewaar de gedroogde perzik in een afsluitbare pot.

Weetje! Wist je dat perziken tijdens het drogen enorm krimpen?

Bestel je perziken bij Jumbo

Bekijk alle perziken

Veelgestelde vragen over perzik

Hoe eet je een perzik?

Is een perzik gezond?

Moet je perzik schillen?

Hoe kun je wilde perzik ‘t beste bewaren?

Meer fruitinspiratie?

Wil je variëren met andere fruitsoorten? Ontdek al ons zomerse fruit.

Meloen Aardbeien Nectarine Kersen Ananas