Loading...

Sinaasappel

Eindeloos variëren met sappige sinaasappels

Bekijk alle recepten

Sinaasappel

Met sappige sinaasappels kun je eindeloos variëren om de lekkerste sapjes, hapjes en gerechten te maken. Het sap van de sinaasappel gebruik je voor een lekkere smoothie, in een heerlijk dessert met sinaasappelmousse of je kunt de citrusvrucht in een winterse ovenschotel verwerken. Zelfs de schil kun je gebruiken voor een vers stuk gebak, vers geraspt of gedroogd. Tot slot kan er weinig op tegen een glas vers geperste jus d’orange bij een heerlijk zondags ontbijt op bed.

Sinaasappelsap

Sinaasappelsap kun je bij Jumbo kant en klaar kopen, maar voor een uitgebreide lunch of ontbijt kun je het ook eenvoudig zelf maken. Met een beetje hulp van de citruspers heb je, letterlijk, in een handomdraai een kan vol verse sinaasappelsap gemaakt. Snijd de sinaasappel in de breedte doormidden en druk deze halve sinaasappels een voor een op de citruspers. Ben je geen fan van het vruchtvlees in je glas? Schenk het sap dan nog even door een zeefje.

Sinaasappel in ons assortiment

Weetjes over sinaasappels

Er bestaan verschillende soorten sinaasappels, met ieder eigen kenmerken, feiten en weetjes. We hebben de leukste voor je op een rij gezet:

Perssinaasappels zijn over het algemeen iets sappiger dan handsinaasappels. Sinaasappels die wat zuurder zijn, lastig te pellen zijn of veel pitten hebben, worden ook vaak als perssinaasappel verkocht. In de winkel herken je de sinaasappels aan de kleur van het netje. Perssinaasappels zitten in een groen netje en handsinaasappels in een oranje netje. In een sinaasappel zit tussen de 50 en 80 ml sinaasappelsap. Dit ligt aan de grootte, de rijpheid en de versheid van de citrusvrucht. Oorspronkelijk komt de sinaasappel uit China. Sinaasappels hebben verschillende bijnamen. ‘Appelsien’ is een veelvoorkomende bijnaam voor de sinaasappel. Deze bijnaam heeft de vrucht gekregen dankzij het land van herkomst, dat vroeger ‘Sina’ heette. De sinaasappel heeft bekende ouders. De mandarijn en de pompelmoes zijn (voor)ouders van deze citrusvrucht. Driekwart van de genen van de sinaasappel zijn afkomstig van de mandarijn, een kwart van de pompelmoes. Je krijgt dus een sinaasappel wanneer je een mandarijn met een pompelmoes kruist en deze kruising vervolgens weer met een mandarijn kruist. Vitamine C is rijkelijk aanwezig in deze lekkere citrusvrucht. Daarnaast bevatten alle soorten sinaasappels ook vitamine B en ijzer.

Tip! Bewaar sinaasappels in de koelkast of bij kamertemperatuur. Dan zijn ze 2 weken houdbaar. Voor een glas verse jus d’orange is het aan te raden om de perssinaasappels in de koelkast te bewaren, dan is je sap meteen lekker koel.

5x heerlijke gerechten met sinaasappel

Meer recepten met sinaasappel

Zo snijd je sinaasappels

Bekijk in deze oorsprong video hoe je op een makkelijke manier sinaasappels kunt snijden. Makkelijk voor je smoothie of jus d'orange!

Bekijk de video