Loading...

Boerenkoolstamppot

Een lekker Hollands recept!

Bekijk alle recepten

Boerenkoolstamppot: daar warm je van op

Als het koude seizoen nadert, is het weer tijd voor een van de Hollandse klassiekers: boerenkoolstamppot. Met spekjes en rookworst of een vegetarische optie. Zo is de winter absoluut geen straf! Bekijk ons basisrecept voor een stamppot met boerenkool. Niet voor niets een klassieker onder de boerenkoolrecepten.

Basisrecept om boerenkoolstamppot te maken

Bereidingswijze
 Zet de aardappelen en boerenkool in een kookpan net onder water. Kook 20 min. met deksel erop en giet af. Verwarm de melk en voeg dit aan de aardappelen en boerenkool toe. Stamp het geheel fijn en breng op smaak met peper en zout.
Zo maak je boerenkoolstamppot
Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1200 g aardappelen
  • 600 g boerenkool
  • 100 ml halfvolle melk

5x boerenkoolstamppot recepten

De traditionele variant met spekjes en rookworst kennen we allemaal. Maar heb je ook wel eens boerenkoolstamppot met zalm geprobeerd? Of vegetarisch? Met onze boerenkoolstamppot recepten geef je er steeds een andere twist aan.

Bekijk alle boerenkoolstamppot recepten

Alles voor je stamppot met boerenkool

Ga je een heerlijke boerenkoolstamppot maken? Weet dan dat je bij Jumbo terecht kunt voor alles wat je daarvoor nodig hebt. 

Boerenkoolstamppot foodswap

Mmm... niet voor niets is de boerenkoolstamppot zo populair. Heerlijk met een stukje rookworst, maar ken jij onze vega variant al? Daarin vervangen we het vlees door een vegetarische Javaanse schijf. Lekker met knapperige cashewnoten.

Bekijk de foodswap

Boerenkool foodswap

Een rookworst of speklapje smaakt uitstekend bij een boerenkoolstamppot. Maar vlees maakt deze winterse kost niet compleet, want juist een Lekker Veggie stooflapje past er ook perfect bij. Dat wordt smullen.

Bekijk de foodswap

Geen tijd? Kies voor kant-en-klare boerenkool

Op zoek naar een wijn die goed past bij boerenkoolstamppot?

Met wijn maak je de smaakbeleving compleet. Maar welke wijn kies je bij welk gerecht? Met boerenkoolstamppot op het menu zou je de Mezzacorona Lagrein 750ML of de Mezzacorona Merlot 750ML eens kunnen proberen.

Mezzacorona Lagrein Mezzacorona Merlot

Deze recepten met boerenkool zijn ook heerlijk

Bekijk alle recepten met boerenkool

Alles wat je wil weten over boerenkool

Boerenkool is een typische wintergroente. Zodra er vorst overheen is gegaan, smaakt hij op zijn best. Het is echter niet noodzakelijk voor de teelt, waardoor de groentesoort niet alleen in de winter verkrijgbaar is. Wist je dat boerenkool tot de zogenaamde superfood behoort? Het zit bomvol met vitamine A, C en K, calcium, ijzer, antioxidanten en vezels.

De bekendste bereiding van boerenkool is boerenkoolstamppot: een klassieke, Hollandse wintermaaltijd. Veel mensen eten het met spekjes en rookworst of gehaktballen en een lekkere jus. Maar je ziet steeds meer variaties, zoals boerenkoolstamppot met kaas, met vis of een vegetarische variant. Je kunt nog veel meer kanten op met boerenkool. Zo kun je het verwerken in een groente-omelet, een pastagerecht of een boerenkoolsmoothie. Er bestaat tegenwoordig zelfs boerenkoolchips. Dus ben je geen fan van stamppot? Dan zijn er nog eindeloos veel manieren om te genieten van deze overheerlijke, supergezonde groente.

Nog meer stampen?

Ben jij op zoek naar meer winterse gerechten? Bekijk dan deze andere stamppotten.

Boerenkoolstamppot maken Andijviestamppot Hutspot Zuurkoolstamppot Hete bliksem Alles over stamppot Stel zelf je stamppot samen