header
Food

Vergeten groente

1 januari 2022 | Auteur: Jumbo

Ben jij deze groente ook vergeten? Dat is zonde! Want je kunt de lekkerste recepten maken met al die verschillende soorten vergeten groente. Ontdek de lekkerste recepten met vergeten groente zoals schorseneren, aardpeer, palmkool of rettich. Zo kun je eens een keer iets anders maken dan broccoli of boontjes. Deze vergeten groente lenen zich vaak ook perfect voor een tray-bake. Lees meer over deze groente.

Snel naar

Schorseneren Aardpeer Koolraap
Palmkool Regenboogpeen Wortelpeterselie
Postelein Rammenas Rettich

Vergeten groente 1. Schorseneren

Hou je van asperges? Dan hou je waarschijnlijk ook van schorseneren. Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een bruine schil. De smaak lijkt op die van asperges. Schorseneren worden daarom ook wel winterasperge genoemd. Schorseneren zijn een 'vergeten groente', omdat het schoonmaken veel werk is. Jammer, want het vruchtvlees is heerlijk. Schorseneren kook je in 15-20 minuten gaar.

image text

Recepten met schorseneer

Bestel schorseneren bij Jumbo

Vergeten groente 2. Aardpeer

Aardpeer wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. Aardperen zijn grillig gevormde knollen. Ze zijn lichtbruin, violet, roze of wit van kleur. Aardpeer is wat zoet van smaak. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een licht-nootachtige smaak. Verse aardperen zijn gewoon rauw te eten. Ze zijn dan lekker brossig en krokant. Ontdek deze vergeten groente!

image text

Recepten met aardpeer

Bestel aardpeer bij Jumbo

Vergeten groente 3. Koolraap

Koolraap wordt vaak verward met knolraap, maar het zijn twee verschillende plantenwortels. Koolraap heeft een ruwe, groengele schil. Koolraap wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. Het gele, geurige vlees heeft dan een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak. Het is rijk aan vitamines, net zoals diverse andere koolsoorten. Bekijk de recepten met koolraap.

image text

Recepten met koolraap

Bestel koolraap bij Jumbo

Vergeten groente 4. Palmkool

Palmkool noemen ze ook wel ‘Cavolo Nero’. Palmkool is afkomstig uit Toscane in het Middellandse Zeegebied. Het wordt tegenwoordig vooral veel gegeten in Italië en is een belangrijk ingrediënt van de minestrone en ribollita (Toscaanse soep). De kool wordt daar Cavolo Nero genoemd, omdat het blad van de plant zeer donker van kleur is. En nero betekent zwart.

image text

Recepten met palmkool

Bestel palmkool bij Jumbo

Vergeten groente 5. Regenboogpeen

Zijn wortels altijd oranje? Nee hoor! Ze zijn soms ook geel of zelfs paars. Wat een feest is deze mix van wortels in de kleuren wit, oranje, geel en paars. Je kunt ze net zo bereiden als gewone wortels. Heerlijk geroosterd in de oven, maar je kunt er ook een kleurrijke salade van maken.

image text

Recepten met regenboogpeen

Bestel regenboogpeen bij Jumbo

Vergeten groente 6. Wortelpeterselie

De peterseliewortel is een peterseliesoort. Het is een ‘vergeten groente’. De peterseliewortel wordt gekweekt om de grote witte wortel en niet om het blad. De wortel kan tot 15 cm lang worden. De wortel heeft een smaak die doet denken aan knolselderij en pastinaak. Het blad van de peterseliewortel kan op dezelfde manier worden gebruikt als peterselie.

image text

Recepten met wortelpeterselie

Bestel wortelpeterselie bij Jumbo

Vergeten groente 7. Postelein

Postelein is een onbekende bladgroente die erg gezond is. De smaak van het vetplantje is lekker fris, licht zuur en een beetje pittig. De knapperige groente is goed te combineren met diverse smaken en gerechten. Ontdek ons lekkere recept met postelein. En natuurlijk kun je postelein ook bij Jumbo bestellen.

image text

Recepten met postelein

Bestel postelein bij Jumbo

Vergeten groente 8. Rammenas

Rammenas wordt in Nederland beschouwd als een vergeten groente. Maar dat is niet overal ter wereld zo, in Duitsland is de eetbare knol een algemeen verkrijgbaar product. De smaak is te vergelijken met de radijs, niet voor niks dat deze groenten nauwe verwanten van elkaar zijn. Toch is de rammenas zwart van kleur en iets milder van smaak. Het meest opvallende is lichte, bittere pittigheid die tot stand komt door de mosterdolie die net onder de schil te vinden is.

image text

Vergeten groente 9. Rettich

Rettich ziet eruit als een witte winterpeen, maar behoort tot de koolgewassen. Er zijn ook rode, roze en bruine varianten, maar onder de schil zijn ze allemaal wit. De groente was lange tijd van de radar. Doordat deze in Duitsland herontdekt werd heeft de vergeten groente een Duitse naam gekregen. De vrij pittige smaak zorgt ervoor dat het een goede toevoeging op een broodje is of gewoon lekker als snack.

image text

Bestel rettich bij Jumbo

Meer inspiratie & tips

Vitamine D is goed voor je botten en gebit. Je haalt dit uit de zon, maar ook uit vette vis. Ontdek de lekkerste recepten met vitamine D.

Van een klassieke guacamole tot een frisse aardbeiensalsa: geniet van onze favoriete diprecepten.

Knutselen met eten is niet alleen gezellig, maar ook nog eens lekker. We hebben de leukste ideeën voor je verzameld.

Geniet van deze snacks met een gezonde twist. Dit zijn guilty pleasures eten zonder schuldgevoel. Van chips tot muffin en van pannenkoek tot pizza.