Loading...

Oesterzwam

Duurzaam gekweekt voor La Place en Jumbo

Bekijk recepten

Van koffiedrap tot oesterzwam

Bij GRO Mushrooms kweken ze oesterzwammen op een voedingsbodem van koffiedik. Deze duurzaam gekweekte oesterzwammen waren al eerder te proeven in de gerechten van La Place en zijn nu ook bij Jumbo verkrijgbaar. Jan Willem Bosman Jansen, directeur van GRO Mushrooms, vertelt. 

In het Noord-Brabantse Veghel vind je de kwekerij waar GRO Mushrooms de oesterzwammen kweekt voor La Place en nu ook voor Jumbo. Dat gebeurt in manshoge zakken die in lange rijen staan, in vier etages boven elkaar. Duizenden zwammen zien daar voor het eerst het levenslicht. In de grote ruimte ruikt het ook echt naar paddenstoel, het voelt alsof je zó de herfst in stapt. Maar het hoeft helemaal geen herfst te zijn om naar paddenstoel te ruiken, want oesterzwammen kweken ze het hele jaar door, legt Jan Willem uit. 

Pioniers

De basis voor de oesterzwammenkwekerij is gelegd in de jaren 90 in Zimbabwe. Jan Willems vrouw Robi wilde iets goeds doen voor mensen die het minder hebben en richtte een stichting op voor weeskinderen in Zimbabwe. Jan Willem vertelt: "Tien jaar nadat we daar een opvanghuis hadden gebouwd, heerste er voedselschaarste. We zijn er- naartoe gereisd om te kijken hoe we konden helpen. We werkten er samen met een Afrikaanse stichting die ons leerde hoe je paddenstoelen kunt kweken op organisch restmateriaal, zoals de plantenresten van de koffieplantage daar. We waren enorm onder de indruk van deze manier van recyclen. Tijdens het proces worden alle producten helemaal opgebruikt, dat is enorm duurzaam natuurlijk. Niet alleen hebben we met die techniek de mensen daar kunnen helpen, we wilden ook in Nederland iets met deze duurzame methode gaan doen. Of eigenlijk: Robi vond dat wel een mooi project voor mij!" 

Groot denken

Niet lang daarna, in 2011, was GRO Mushrooms een feit; een circulaire oesterzwammenkwekerij die koffiedik gebruikt als voedingsbodem voor haar eindproduct. Het was de eerste in zijn soort in Nederland. Na een jaar op kleine schaal gewerkt te hebben, ging Jan Willem op zoek naar partners voor een samenwerking. ‘Als je impact wilt hebben, moét je groot denken.’ Daarom zat hij al vrij snel met La Place aan tafel om zijn plannen te bespreken. ‘We kozen heel bewust voor die partij, omdat zij koffie én eten serveren. Dat was het uitgangspunt voor ons concept. We wilden namelijk dat de locaties van La Place zelf de koffiedrab zouden verzamelen die wij in onze kwekerij gebruiken. Én dat onze oesterzwammen vervolgens gebruikt zouden worden in de gerechten die in hun restaurants worden geserveerd. La Place was enthousiast en we besloten een samenwerking aan te gaan.’ 

Kilo's en kilo's drab

Het proces is een geoliede machine. De La Place- restaurants bewaren het koffiedik van de kopjes koffie die ze verkopen in gebruikte – schone! – yoghurt-, mayonaise- en ketchupemmers. De emmers worden opgehaald en de koffie wordt gemengd met stro en andere grondstoffen. Daarna vindt er pasteurisatie plaats: in grote stoomtunnels wordt het mengsel ontdaan van bepaalde schimmels. Nadat het mengsel is afgekoeld wordt het naar de kwekerij in Veghel gebracht. Dan kan het groeiproces beginnen. 

Lees het volledige verhaal

Weetjes over de oesterzwam

De groei, van broed tot oesterzwam, duurt drie weken. 

Op dit moment zijn de La Place Oesterzwammen ook exclusief verkrijgbaar bij Jumbo. 

In totaal schenken de La Place-restaurants in Nederland samen zo’n 50.000 kopjes koffie per week. 

Je vindt de La Place Oesterzwammen in de groentekoeling bij het overige padden- stoelenassortiment. 

Recepten met oesterzwammen

Meer paddenstoelen bij Jumbo

Meer groente inspiratie?

Wil je variëren met andere soorten groente? We hebben nog veel meer recepten voor ieder moment van de dag. 

Andijvie Artisjok Asperges Aubergine Bloemkool Boerenkool Bonen Broccoli Courgette Erwten Kikkererwten Knolselderij Koolraap Linzen Oesterzwam Paddenstoelen Pastinaak Pompoen Prei Rabarber Rode kool Sperziebonen Spinazie Spitskool Spruiten Tomaten Ui Witlof Wortel Zoete aardappel Zuurkool