Ananas: snijden, recepten & tips

Fris, zoet, gezond en vooral erg lekker

Bekijk alle recepten

Ananas: gezond en zoetsappig fruit!

Ananas is een tropisch fruit, net als de mango en meloen. De smaak van een ananas is heerlijk zoet en sappig: een prettig tussendoortje dus! Ook kun je met ananas lekker variëren in salades, hoofdgerechten of toetjes. Stukjes ananas zorgen namelijk voor een extra zoete toevoeging. Je kunt veel kanten op met ananas. Wat dacht je van een ananas smoothie? Of stukjes ananas verwerken in een pastasalade? Ontdek het lekkerste ananas recept en handige tips, bijvoorbeeld over ananas schoonmaken, bewaren en invriezen.

5x Ananas in een hoofdgerecht

Ananas zie je regelmatig terug in hartige recepten, zoals kip kerrie of een zuurkoolschotel. Ook de volgende recepten met ananas zijn zeker het proberen waard.

Meer hoofdgerechten met ananas

5x Nagerechten met ananas

Ananas is het ideale ingrediënt voor een heerlijk tropisch toetje! Ontdek onze verrassende en smakelijke recepten voor desserts met ananas.

Meer nagerechten met ananas

5x Ananas recept voor gebakken of gegrilde ananas

Met de intense smaak van gegrilde of gebakken ananas waan je jezelf op een tropisch eiland. Laat je verrassen door een ananas recept hieronder.

Meer gegrilde ananas

Ananas schoonmaken: zo doe je het!

Zin in verse ananas? Dan moet je eerst de grove schil en de kern verwijderen. Maar hoe pak je dat het beste aan? In deze video laten we zien hoe je een ananas gemakkelijk schoonmaakt. Zo kun je in een mum van tijd genieten van deze prachtige, tropische vrucht.

Bekijk de video

Ananas snijden

Een ananas snijden lijkt een lastige taak, maar is makkelijker dan je denkt. Met een goed scherp mes en de juiste methode is het zo gepiept.

Hoe kun je een ananas op de beste manier snijden?

Gebruik een groot, scherp mes. Snijd eerst de bovenkant met de bladeren van de ananas. Zet de ananas op zijn kop. Snijd vervolgens de schil van boven naar beneden weg. Tip: volg de vorm van de ananas zodat je geen vruchtvlees verspilt. Verwijder zwarte plekjes van de ananas met een kleiner mesje. Leg de ananas op zijn kant en snijd de ananas in plakjes. Verwijder de kern van de ananas door een rondje uit het midden van de plak ananas te snijden. De kern van de ananas is namelijk hard en niet eetbaar. Je hebt nu je plakjes ananas! Je kunt de plakken ananas ook nog in kleinere blokjes snijden.

Ananas bewaren: onze tips!

Een ananas is net zoals andere fruitsoorten bederfelijk. Maar er is een aantal manieren om de ananas goed te bewaren en lekker te houden:

  • Je kunt de ananas invriezen. Zo kun je het langst je ananas bewaren als je hem een andere keer wilt gebruiken. Dit kan tot wel 8 tot 12 maanden. 
  • Wanneer de ananas nog niet geschild is, kun je deze buiten de koelkast bewaren. Bewaar een hele ananas niet in de koelkast. 
  • Heb je de ananas al geschild en wil je een aantal ringen of stukjes bewaren? Dan kun je de ananas het beste afgedekt in de koelkast bewaren. Dan is 'ie nog 3 tot 7 dagen lekker.

Wanneer is een ananas rijp?

Er zijn verschillende manieren om te controleren of je ananas rijp is. Zo kun je ruiken, voelen en kijken.

Hoe zie je of een ananas rijp is?

Als een ananas rijp is, heeft de schil een gezonde, gele kleur en de bladeren van de ananas zijn dan mooi groen. Is de schil ook groen? Dan is de ananas nog aan het rijpen en kun je 'm beter nog even laten liggen. Als de schil bruine vlekken heeft, dan is de ananas overrijp.

Hoe voel je of een ananas rijp is?

Probeer één van de middelste bladeren los te trekken. Gaat dit gemakkelijk? Dan is de ananas waarschijnlijk rijp. Gaat dit nog erg stug? Laat de ananas dan nog even rijpen. Ook kun je aan de ananas zelf voelen of deze rijp is. Een zachte ananas is niet meer lekker om te eten. Een rijpe ananas is stevig en dus klaar om gegeten te worden.

Hoe ruik je of een ananas rijp is?

De geur is het belangrijkst bij het bepalen van de rijpheid. Heeft de onderkant van de ananas een zoete, prettige geur, maar is de schil nog wat groenig of laat het blad snel los? Geen probleem, de ananas is waarschijnlijk toch rijp en lekker om op te eten. Als de ananas geen geur heeft, is de ananas nog aan het rijpen. Een overrijpe ananas ruikt naar gist.

Bestel je ananas bij Jumbo

Verse ananas of uit blik?

Ligt er geen verse ananas in ‘t schap, maar heb je toch trek in een tropisch tussendoortje? Kies dan ananas uit blik, bijna net zo gezond als verse ananas en lang te bewaren. Door het conserveren van verse ananas gaan er wel wat goede stofjes verloren. Verse ananas is daarom de gezondste keus, maar ananas uit blik is een mooi alternatief. Gelukkig verdwijnen niet alle vitamines en mineralen uit geconserveerde ananas. Sterker nog, ananas in blik bevat bijna twee keer zoveel vitamine B1 als verse ananas. Aan vitamine C is ananas uit blik dan weer minder rijk.

Tip: Kies liever ananas uit blik op water of eigen sap. Ananas in siroop bevat meer toegevoegde suikers en is dus minder gezond.

Voedingswaarde & calorieën in ananas

Dat ananas gezond is weten we, maar wat is nou de voedingswaarde van ananas en hoeveel calorieën zitten er in ananas? Een schaaltje ananas van 125 gram bevat 68 calorieën en 15 gram koolhydraten, waarvan 14,5 gram suikers. Verder bevat dit fruit 2 gram vezels en 0,6 gram eiwit. Ananas bevat bijna geen vet: 0,1 gram. 

Veelgestelde vragen over ananas

Hoe groeit een ananas?

Wanneer is een ananas rijp?

Is ananas gezond?

Hoe snijd je een ananas?

Waar is ananas goed voor?

Waar komt ananas vandaan?

Meer fruitinspiratie?

Wil je variëren met andere fruitsoorten? Ontdek al ons zomerse fruit.

Fruit Meloen Aardbeien Nectarine Kersen Kiwi Rood fruit