BBQ schoonmaken

Barbecueën is de perfecte manier om een zomerse dag in het park, op het strand of in je eigen tuin af te sluiten. Maar wanneer je eerst nog het BBQ-rooster moet schoonmaken, klinkt dat opeens als een minder goed plan. Gelukkig hoeft de BBQ schoonmaken helemaal niet zo’n rotklus te zijn. Met een barbecuereiniger is het niet nodig jezelf in het zweet te werken. Dit spul zorgt er namelijk voor dat het hardnekkige vuil vanzelf loslaat. Hoe makkelijk wil je het hebben? Maar als je niet te lang wacht, kun je de BBQ ook gewoon schoonmaken met een doekje of sponsje en wat sop. Toch aangekoekte resten aan je rooster? Dan kun je het BBQ-rooster ook schoonmaken met een barbecueborstel. Die heeft een schraper waarmee je de grote resten verwijdert en stalen borstelharen om de laatste restjes eraf te krijgen. Onze barbecue-profs laten zien hoe je de BBQ schoonmaakt.

Snel naar

BBQ-rooster schoonmaken BBQ schoonmaken met BBQ-reiniger Video: BBQ-schoonmaaktips De BBQ blinkend schoon met deze producten Rooster schoon? Klaar voor deze lekkere recepten

BBQ schoonmaken met gras en een krant

Geen zin om dezelfde avond nog te boenen en geen barbecuereiniger in huis? Leg het rooster dan na het barbecueën in het gras of wikkel het in een natte krant. Het BBQ-rooster schoonmaken gaat dan de volgende dag net zo gemakkelijk.

Gietijzeren of RVS BBQ-rooster schoonmaken

Met een barbecuereiniger is het niet nodig om jezelf in het zweet te werken. Dit product is er namelijk speciaal voor gemaakt en zorgt ervoor dat het hardnekkige vuil vanzelf loslaat. Hoe makkelijk wil je het hebben? Maar als je niet te lang wacht, dan kan het ook gewoon met water en zeep. Dan zijn de etensresten nog niet aangekoekt. Toch aangekoekte resten aan je gietijzeren- of rvs rooster van de BBQ die je moet schoonmaken? Gebruik een barbecueborstel. Die heeft een schraper waarmee je de grote resten verwijdert en stalen borstelharen om de laatste fijne restjes eraf te krijgen.

Gas- of elektrische BBQ schoonmaken

Een gas- of elektrische BBQ schoonmaken is zo gepiept. Verwijder eerst de grootste etensresten van het rooster. Zet de BBQ daarna op de hoogste stand, sluit het deksel en laat het rooster goed heet worden. Hierna borstel je de verbrande restjes er zo vanaf. Last van hardnekkig vuil? Leg het rooster in een sopje of gebruik een speciale BBQ-reiniger. 

BBQ schoonmaken met citroen of ui

Wrijf voor en tussen het grillen met een halve ui over het rooster. Zo voorkom je dat er veel vet aan het rooster blijft kleven en bespaar je jezelf veel schoonmaakwerk. Ook na afloop van het barbecueën kun je een ui gebruiken om het rooster goed schoon te maken. Laat de grill eerst goed heet worden. Hierna prik je de halve ui op een prikker en wrijf je over het rooster. Zo verwijder je met gemak alle viezigheid. Om je BBQ nog makkelijker schoon te maken, spray je het rooster eerst in met azijn of wrijf je erover met een halve citroen.

Hoe maak je een BBQ schoon met een BBQ-reiniger?

De precieze stappen kunnen per reinigingsmiddel iets afwijken. Kijk dus altijd even naar de handleiding voor je het BBQ-rooster wil schoonmaken.

Ontgrendel de sproeiknop door de voorzijde in te drukken en deze een kwartslag te draaien. Gelukt? Spray dan het reinigingsmiddel over het gehele oppervlak van het barbecuerooster. Laat het product 5 tot 10 minuten inwerken. Boen zo nodig nog even met een sponsje om de laatste restjes vuil los te krijgen. Reinig het barbecuerooster grondig met warm water en neem het af met een doek.

Het rooster van je BBQ schoonmaken doe je zo

Het schoonmaken van je BBQ rooster lijkt misschien heel wat werk, maar het is echt zo gedaan. Kijk zelf maar.

Tip! Geen zin om je rvs of gietijzeren BBQ-rooster direct te reinigen? Schoonmaken kan ook gemakkelijk met een vuilniszak. Ja, je leest het goed! Laat het rooster goed afkoelen en stop het in een vuilniszak. Leg de vuilniszak op de grond en doe er een mengsel van kokend water en soda bij. Maak de vuilniszak dicht en laat een nachtje liggen. De volgende ochtend kun je het BBQ-rooster schoonmaken met een borstel. 

Veelgestelde vragen over BBQ schoonmaken

Hoe vaak moet ik mijn BBQ schoonmaken?

Hoe maak ik mijn BBQ-rooster schoon?

Hoe krijg je roest van het BBQ-rooster?

Hoe moet je een gas-BBQ schoonmaken?

Hoe moet je het gietijzeren rooster van een BBQ schoonmaken?

Alles blinkend schoon met deze producten

Rooster schoon? Klaar voor deze lekkere recepten

Bekijk alle bbq-recepten

Nog meer BBQ-inspiratie 

Food

Je kunt er alle kanten mee op. Zo is gegrild fruit heerlijk in een salade met kaas, maar maak je er ook de meest zalige desserts mee. Laat je inspireren door de favoriete recepten voor fruit op de BBQ van Jumbo.

Food

Het park, strand of de tuin van een van je vrienden. Een wegwerpbarbecue neem je overal mee naartoe. Maar hoe steek je zo’n ding veilig aan en nog veel belangrijker: wat leg je op de BBQ? 

Food

Pak tijdens een zwoele zomeravond eens flink uit met een uitgebreid BBQ menu. Van een beercan chicken als hoofdgerecht tot een blauwebessencake van de barbecue als dessert. 

Food

Vegetarisch barbecueën wordt een feestje met onze favoriete recepten. Van gevulde paprika’s tot een heerlijk broodje met gegrilde groenten en feta. 

Boodschappen voor een geslaagde BBQ

Je vindt al onze lekkere en voordelige BBQ-boodschappen in handige lijstjes. Van het vlees en BBQ-groenten tot houtskool en schoonmaakmiddel. Zo weet je zeker dat het je aan niets ontbreekt tijdens je BBQ.

Bekijk alle lijstjes

Meer BBQ-inspiratie

Alles voor de BBQ Bavette op de BBQ BBQ aansteken BBQ-assortiment BBQ-bijgerechten BBQ boodschappen BBQ-pizza
BBQ-recepten BBQ-saus BBQ schoonmaken BBQ-tips BBQ-vlees Bijzonder assortiment
Gepofte aardappel op de BBQ Grote stukken vlees Groente op de BBQ Houtskool voor op de BBQ Kip op de BBQ Koreaanse BBQ
Picanha op de BBQ BBQ-salade Toetjes van de BBQ Vegetarische BBQ Vis op de BBQ Zelf satésaus maken

11 april 2022 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 30 mei 2022