Beercan chicken

een hele kip op een bierblik

Beercan chicken? Zo maak je een bierkip

Beercan chicken wordt in Nederland ook wel ‘bierkip’, ‘kip op bierblik’ of ‘bierblikkip’ genoemd. Maar in feite komt het allemaal op hetzelfde neer: het is een hele kip van de barbecue, bereid op een blikje bier. Waarom dit zo lekker is? Omdat het bier door de hitte gaat condenseren. De stoom die daarbij vrijkomt zorgt ervoor dat de kip lekker mals en sappig blijft, terwijl de buitenkant heerlijk knapperig wordt.

Ook voor vrienden, familie en andere tafelgenoten die niet van bier houden, is het een geschikt gerecht. Het bier geeft namelijk vrijwel geen smaak af. Het blikje zorgt naast het stoomeffect, voornamelijk voor de nodige stabiliteit als je de kip rechtop in de barbecue parkeert. Benieuwd hoe je zo’n verrukkelijke beercan chicken zelf maakt op de BBQ? Jumbo heeft het ultieme recept!

Beercan chicken: het lekkerste recept

Dit heb je nodig:

  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el gerookte-paprikapoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 1 tl zout
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 hele scharrelkip
  • een blik van 350 ml bier
  • 1 barbecue met deksel

Zo maak je het:

Meet de komijn, oregano, peper en zout af en meng het met de paprika- en knoflookpoeder. Wrijf de kip volledig in met deze kruidenmix en laat het minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren. Zo trekt de smaak er lekker in. Steek de barbecue aan en verwarm deze tot ongeveer 180 graden Celsius. Bereid de BBQ voor op indirect grillen. Dus zorg voor voldoende afstand met de kolen. Nu komt het beercan chicken-gedeelte: open het blikje bier en schuif de holte van de kip er overheen. Trek de poten van de kip wat uit elkaar zodat je samen met het blikje een stevige driepoot creëert. Plaats de kip vervolgens in het midden van het rooster en sluit de deksel. Laat de kip in ongeveer 50 minuten gaar worden. Iets langer mag als je een extra knapperige buitenkant wilt. Smeer de kip goed in met de marinade en doe het vervolgens in een plastic zak in de koelkast. Laat het daar minimaal 30 minuten, maar liever zelfs enkele uren, intrekken, zodat de smaak goed door het gevogelte wordt opgenomen.

Vervang het blik bier eens door een blikje radler. In combinatie met wat citroen en limoensap creëer je zo een heerlijk friszoete smaak. Ook cola of Dr.Pepper zijn als alternatief voor dit bierkip recept zeer geschikt.

Bekijk het recept

Boodschappen voor een beercan chicken

Wil jij deze zomer de show stelen met zo’n zelfgemaakte beercan chicken? Je vindt alles wat je nodig hebt om bierkip te maken bij Jumbo. Van de hele scharrelkip tot een lekker biertje en alle kruiden voor een lekkere specerijenmix. Bestel je boodschappen online, of haal ze zelf bij een van de winkels in de buurt.

Meer kip op de BBQ?

Ontdek alles voor heerlijke kipgerechten van de BBQ.

Alles voor de BBQ BBQ-assortiment BBQ boodschappen bestellen BBQ pulled chicken BBQ-recepten BBQ-salade BBQ-tips
Bijzonder assortiment Beercan chicken Gepofte aardappel op de BBQ Groenten op de BBQ Grote stukken vlees Hele kip op de BBQ Kip op de BBQ
Kip marineren Kipfilet op de BBQ Kippenvleugels op de BBQ Kipspies op de BBQ Picanha op de BBQ Vegetarische BBQ
Winter BBQ BBQ spiezen BBQ hapjes BBQ voorgerecht BBQ bijgerechten Saté van de BBQ

1 februari 2021 | Auteur: Jumbo
Deze pagina is voor het laatst aangepast op 23 december 2022