Loading...
< Bekijk alle BBQ-tips

Vlees marineren voor een perfecte BBQ

Vlees marineren geeft extra smaak aan je bbq-gerecht. Maar die marinade gebruik je niet alleen voor de smaak, het is ook de basis voor een mals stukje vlees. Zo zorgt juist een zuur ingrediënt, zoals citroensap of azijn, ervoor dat het vlees lekker sappig blijft. Zelf een marinade maken is helemaal niet moeilijk. In de video leer je bijvoorbeeld hoe je een smaakvolle marinade voor kipsaté maakt. Heb je geen tijd? Dan vind je bij Jumbo ook kant-en-klare marinades of gemarineerd vlees.

Wat heb je nodig voor een basismarinade?

De basis van je marinade bestaat altijd uit een deel vet, een deel zuur en een aantal smaakmakers. Met deze ingrediënten fix je binnen een mum van tijd zelf een marinade voor ca. 500 gram vlees.

  • 2 el citroensap
  • 3 el honing
  • 2 el mosterd
  • 3 el olijfolie
  • vershoudfolie

Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Zorg er daarna voor dat alle stukjes vlees ingesmeerd zijn met de marinade. Dek de schaal met vlees af met vershoudfolie. Natuurlijk kun je de marinade nog éxtra lekker maken met extra kruiden zoals rozemarijn, tijm, knoflook, peper en paprikapoeder.  

Tip: gebruik géén zout in een marinade, want dat zorgt ervoor dat het zout onttrokken wordt en dan krijg je droog vlees.

Hoe lang moet je vlees marineren?

Onthoud: hoe dunner het stukje vlees, hoe minder lang je hoeft te marineren. Ook als je een hele sterke marinade gemaakt hebt, moet je niet te lang wachten. Anders wordt de smaak te overheersend. Houd onderstaande richtlijnen aan:

  • 30 minuten: kleine en dunne stukjes vlees, zoals een à-la-minute steak
  • 1 - 3 uur: gesneden vlees zoals varkensfilet, kipfilet of biefstuk
  • 2 - 6 uur: grote stukken vlees zoals een rosbief of hele kip

Alles voor je marinade bij Jumbo

Lekkere recepten met marinade

Bekijk alle recepten

Meer BBQ inspiratie?

Ontdek wat voor lekkers je nog meer kunt maken om jouw barbecuefeestje compleet te maken.

Vis Bavette Gepofte aardappel Satésaus Pulled pork Vega BBQ BBQ-tips

Boodschappen voor een geslaagde BBQ

Je vindt al onze lekkere en voordelige BBQ-boodschappen in handige lijstjes. Zo weet je zeker dat het je aan niets ontbreekt tijdens de barbecue.