Loading...

BBQ aansteken: tips & tricks

Hoe steek je de BBQ aan?

Heb je alles in huis voor de bbq? Dan is het tijd om de bbq aan te steken. De basis van een geslaagde bbq-avond is natuurlijk de juiste temperatuur van je barbecue. Zo kun je vlees, vis of groenten perfect grillen. Heb jij een elektrische barbecue, een gasbarbecue of ga je een bbq aansteken met kolen? Hieronder zie hoe je de fik erin krijgt. Heb je een keramische barbecue? Bekijk dan de handige video van onze bbq-experts. Ook laten zij zien hoe je een barbecue kunt aansteken met een brikettenstarter.

Met deze simpele truc kun je inschatten hoe warm je barbecue is: Hoe lang kun jij je hand boven de barbecue houden?

2-4 seconden: Geschikt voor het dichtschroeien van vlees.
6-8 seconden: Geschikt voor het langzaam garen van vlees en vis.
+10 seconden: De barbecue is nog niet warm genoeg. 

Gasbarbecue aansteken

Zet de gasbarbecue en de gasfles altijd op een stabiele ondergrond voordat je de bbq gaat aansteken. Sluit de gasfles met de slang aan op de barbecue. Draai de schroeven goed aan. Draai het gaskraantje open. Na een minuut kan de gasbarbecue ontvlamd worden. Haal de deksel van de barbecue. Draai aan de knop om het gas open te zetten en druk op de startknop. Er zit vaak een startknop op een gasbarbecue. Geen startknop? Gebruik dan een lange aansteker, waardoor je zelf niet vlak bij het vuur hoeft te komen. Een bbq aansteken, zo simpel is het.

Elektrische barbecue aansteken

Ga je een elektrische barbecue aansteken? Let op dat het snoertje altijd goed vast zit en plat op de grond ligt. Zo kun je niet over het snoer heen vallen. Zet de elektrische barbecue op de middelste hittestand. Wanneer je hem op de hoogste stand zet, heb je kans dat het vlees aanbrandt. Zet de barbecue aan en gaan.

Barbecue aansteken met houtskool

Een houtskoolbarbecue kun je op verschillende manieren aansteken: met aanmaakblokjes of met een brikettenstarter.

BBQ aansteken met aanmaakblokjes

Leg een onderrooster in de barbecue. Leg hier ongeveer 8 aanmaakblokjes op en steek ze aan met een lange aansteker. Leg hier vervolgens een tussenrooster op. Dit tussenrooster bedek je met houtskool of briketten. Één dun laagje houtskool of briketten is genoeg om de barbecue heet te maken. Wanneer de kolen of briketten geen vlam meer vatten, is het tijd om te barbecueën! Leg het grote rooster er bovenop en grillen maar.

BBQ aansteken met briketten snelstarter

Gebruik een brikettenstarter. Vul de barbecue snelstarter met briketten, zet de brikettenstarter op een vuurtje en wacht tot de briketten mooi egaal grijs zijn. Je kunt de briketten vervolgens in de barbecue leggen. Leg dan een rooster er overheen en it’s bbq-time.

De fik erin met deze producten

BBQ aangestoken? Ontdek de lekkerste BBQ-recepten

Bekijk alle bbq-recepten

Met één klik het hele pakket in je mandje

Bekijk alle BBQ pakketten

Boodschappen voor een geslaagde barbecue

Je vindt al onze lekkere en voordelige BBQ-boodschappen in handige lijstjes. Zo weet je zeker dat het je aan niets ontbreekt tijdens de barbecue. 

Bekijk alle lijstjes

Meer BBQ inspiratie?

Ontdek wat voor lekkers je nog meer kunt maken om jouw barbecuefeestje compleet te maken.

Alles voor de BBQ BBQ-assortiment BBQ boodschappen BBQ-recepten BBQ-tips BBQ-liefhebber BBQ-grillmaster Ananas op de BBQ BBQ bijgerechten BBQ pizza BBQ-saus BBQ-vlees Groente op de BBQ Houtskool voor op de BBQ Kip op de BBQ Koreaanse BBQ Vega BBQ Zalm op de BBQ Zoete aardappel op de BBQ Zeebaars op de BBQ Forel op de BBQ