Loading...

Spruitjes koken: hoe lang moet je spruitjes koken?

Kooktijd spruitjes en andere kooktips

Bekijk alle spruitjesrecepten

Koken met spruitjes - inspiratie & tips

Spruitjes, een wintergroente bij uitstek. Deze kleine vitamine C-bommetjes zitten vol vezels. Ga je spruitjes koken en wil je weten hoe lang spruitjes moeten koken? Of ben je op zoek naar meer inspiratie, tips en recepten? Op deze pagina vind je alles over spruitjes koken.

Spruitjes koken, zo ga je te werk

Vanwege de licht bittere smaak is dit kleine kooltje niet bij iedereen populair, met name kinderen zijn niet dol op spruitjes. Zonde, want je kunt ze zo heerlijk klaarmaken. Met deze tips om spruitjes te koken lust iedereen ze, zelfs de kleinste spruiten! Spruitjes koken is een snelle en gemakkelijke bereidingswijze. Om de lekkerste spruitjes te koken volg je deze stappen:

Spruitjes koken is geen kunst, maar let wel op een aantal dingen. Het begint al bij de aanschaf: spruitjes moeten hard en egaal groen zijn. Breng een ruime pan water aan de kook en voeg wat zout toe. Snijd bij alle spruitjes een dun plakje van de stronk en verwijder de buitenste blaadjes. Spoel de spruitjes af onder de kraan. Teveel gedoe? Bij Jumbo verkopen we ook gewassen spruitjes die je direct kunt bereiden. Om de spruitjes gelijkmatig en sneller te laten garen, snijd je met een mes een kruisje in de stammetjes. Kookt het water? Dan doe je de spruitjes in de pan. Ze moeten goed onder water staan. Geen fan van de bittere smaak van spruitjes? Voeg dan een bouillonblokje of wat suiker toe aan het kookwater. Door de spruitjes in wat zouter of zoeter water te koken, neemt de bittere smaak af. Maar hoe lang moet je spruitjes nou eigenlijk koken? Vooral niet te lang, want de bittere smaak komt dan meer naar boven. De kooktijd van spruitjes ligt aan de grootte van het kooltje. Kleine spruitjes kook je in 2 tot 3 minuten beetgaar. Wil je de spruitjes zacht koken? Houd dan een kooktijd van 5 tot 6 minuten aan. Grotere exemplaren hebben 8 tot 12 minuten nodig. Controleer of de spruitjes gaar zijn door er met een sat├ęprikker in te prikken. Gaat dit met lichte weerstand? Dan zijn je spruitjes gaar. Giet de spruitjes af en serveer direct of verwerk ze verder in je gerecht. Let op: na het afgieten gaart de groente nog een beetje door. Spoel ze af onder stromend koud water om dit te voorkomen, zo blijven je spruitjes mooi groen en lekker knapperig.

Spruitjes koken: 5x recepten

Met gekookte spruitjes kun je zoveel lekkers maken. Wij zijn er gek op! Ga je spruitjes koken? Hoe lang je spruitjes moet koken kun je hierboven lezen. Ben je op zoek naar meer inspiratie en verrassende recepten? Dit zijn de favorieten van Jumbo.

De onaangename geur van gekookte spruitjes ontstaat doordat spruitjes zwavel uit de grond opnemen. Een scheutje melk of een gepelde ui laten meekoken kan de zwavelgeur verminderen.

Hoe lang moet je boerenkool koken? En andere veelgestelde vragen:

Hoe lang moet je spruitjes koken?

In hoeveel water moet je spruitjes koken?

Hoe worden spruitjes minder bitter?

Kun je spruitjes koken in de magnetron?

Hoe lang kun je gekookte spruitjes bewaren?

Kun je spruiten opnieuw opwarmen?

Bestel je spruitjes bij Jumbo

Ga je spruitjes koken en heb je een lekker recept uitgekozen? Tijd om je boodschappen in huis te halen. Ook alle andere ingredi├źnten voor je recept met gekookte spruitjes kun je bij ons vinden. Doe je boodschappen bij een Jumbo bij jou in de buurt, bestel ze online en haal ze op bij een Pick Up Point of laat ze thuis bezorgen.