Loading...

Witlof koken

Kooktijd witlof & andere kooktips

Bekijk alle recepten

Tips: van de kooktijd van witlof tot lekkere recepten

Witlof, een veelzijdige groente die je rauw kunt eten, maar ook kunt bakken, wokken, roosteren, stoven en natuurlijk koken, zoals de kooktijd van witlof en andere handige tips. Op deze pagina vind je alles over witlof koken. Met gekookte witlof maak je namelijk verrassende gerechten. Laat je inspireren en ga aan de slag!

Witlof koken, zo doe je dat

Witlof staat bekend om zijn bittere smaak. Door de groente te koken, wordt deze typische smaak een stuk milder. Lees hier wat de kooktijd van witlof is en hoe witlof koken verder in z’n werk gaat. 

Breng een pan water aan de kook. Maak de witlof schoon. Verwijder eventueel bruine bladeren en spoel het stronkje af. Dit doe je met de bovenkant van het stronkje naar beneden.  Snijd de onderkant van de witlof eraf. Je kunt het stronkje in zijn geheel koken of in de lengte doormidden snijden. Wanneer je ervoor kiest om de witlof te halveren, kun je eventueel de binnenste kern verwijderen, deze is het meest bitter.  Kookt het water? Dan doe je de witlof in de pan. Zorg ervoor dat de witlof net onder water ligt. Om de bladeren mooi wit te houden, voeg je wat citroensap toe aan het water. Wil je de witlof wat zoeter maken? Giet dan een scheutje melk bij het kokende water.  Hoe lang moet witlof koken? Wanneer je de stronkjes in zijn geheel kookt, hebben ze 15 minuten nodig om te garen. Heb je de stronkjes gehalveerd? Houd dan 12 minuten aan. Controleer of de witlof gaar is door er met een vork in te prikken. Wanneer dit gemakkelijk gaat is de witlof gaar. Giet af en eet smakelijk!

Waar komt de witlof van Jumbo eigenlijk vandaan? 

Onze witlof wordt geteeld in Oostwoud bij teler Aik Ruiter. De witlofteelt bestaat uit twee fases. Wil je daar meer over weten? Bekijk de video en ontdek welke weg de witlof van Jumbo aflegt.

Bekijk de video

De lekkerste recepten met witlof

Van recepten met gekookte witlof krijgen wij spontaan trek. Ga jij voor een heerlijk gevulde witlofsoep of bijvoorbeeld een stamppot? Bekijk onze recepten voor inspiratie.

De meest gestelde vragen over het koken van witlof

Hoe lang moet je witlof koken?

Kun je witlof koken in de magnetron?

Hoe weet ik of witlof gaar is?

Hoe krijgt gekookte witlof meer smaak?

Hoeveel witlof moet ik koken?

De witlof van jumbo komt vers van ‘t land 

De witlof van Jumbo is het hele jaar door verkrijgbaar en komt vers van het land. Onze witlof wordt dagelijks geteeld door vaste telers in Nederland. Naast de witlof kun je bij Jumbo natuurlijk ook alle andere ingrediënten voor een lekker gerecht met gekookte witlof vinden. 

Meer inspiratie met witlof?

Ontdek alle recepten en variatetips met witlof.

Witlof Witlof uit de oven Witlof koken Witlof roerbakken Witlof recepten