Laden...
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Zomer/Tomaten/CP-Tomaten -Header-Mobile.png

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Zomer/Tomaten/CP-Tomaten-Header-Desktop.png

Tomaten: een smaak- en kleursensatie in één!

De tomaat vind je overal terug: in een frisse salade, op een vers belegd broodje tijdens de lunch, in een smaakvolle tomatensoep of pasta en natuurlijk op een knapperige pizza. Tomaten zijn niet weg te denken uit onze keuken! Logisch ook. Door het grote aanbod tomaten is er altijd wel een tomaat die perfect bij je gerecht past. Van knapperige snoeptomaatjes tot grote vleestomaten en van cherrytomaten tot allerlei biologische varianten... En het oog krijgt ook wat: de felrode kleur van tomaten verandert je gerecht in een smaakvolle blikvanger!

Tip: Wist je dat tomaten na de oogst nóg lekkerder en zachter worden? Stop tomaten in een papieren zak en bewaar ze op een koele plaats buiten de koelkast. Zo geniet je binnen de kortste keren van de verrukkelijke smaak van perfect gerijpte tomaten.

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Zomer/Tomaten/CP-Tomaten-Recept1-Tekst-Mobile.pngJumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Voorjaar/Tomaten/Mobile/Contentpagina-tomaten-recept1-image-mobile.png

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Voorjaar/Tomaten/Desktop/Contentpagina-tomaten-recept1-image-desktop.png


Alle soorten en (to)maten!

De tomaat is een echte alleskunner. Jumbo heeft daarom niet alleen een groot assortiment verse tomaten, maar ook tomaten in blik, pak, fles, noem maar op! Met de heerlijke smaak van tomaat kun je dan ook eindeloos variëren. Koken met tomaten? Wij helpen je aan de allerlekkerste recepten met cherrytomaten, trostomaten, pomodori tomaten, vleestomaten… en nog veel meer! Ontdek ook onze video’s over tomaten, zoals de beste manier om een tomaat te ontvellen. Hartstikke handig. Liever lezen hoe je een tomaat ontvelt? Dat kan hieronder!

Een tomaat ontvellen? Zo doe je dat!

Wil je zelf een tomatensaus maken? Dan is het makkelijk om de tomaten eerst te ontvellen. Het velletje van een tomaat lost namelijk niet op in een saus. Hoe ontvel je een tomaat?
  1. Haal het kroontje van de tomaat 
  2. Kerf de onderkant van de tomaat kruislinks in met een scherp mesje 
  3. Stop de tomaat in kokend water voor ongeveer 10 tot 15 seconden
  4. Haal de tomaat uit het kokende water en plaats de tomaat vervolgens in een bak met koud water. Na 1 minuut haal je de tomaat eruit en kun je de schil verwijderen.
De tomaat is nu z’n jasje kwijt en klaar om tot tomatensaus gemaakt te worden!
Tomaatwijzer

Bij Jumbo barst het van de tomaten! Geen enkele tomaat is hetzelfde en elke variant voelt zich thuis in een ander soort gerecht. De friszoete cherrytomaten komen bijvoorbeeld het beste tot hun recht in koude gerechten, terwijl je de lichtzoete vleestomaten dankzij hun volle structuur beter kunt verwerken in warme gerechten. Om je een handje te helpen, heeft Jumbo de Tomaatwijzer. Te vinden op de achterkant van alle verpakte tomaten. Zo heb je snel de beste tomaat te pakken.

Handig: een overzicht van de verschillende soorten tomaten!
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Tomaten/Soorten-tomaat/Tomaten-packshots/tomatenwijzer.jpg


Wat is de herkomst van de tomaat?

Hoewel tomaten veel mensen doen denken aan glooiende Toscaanse heuvels of Nederlandse kassen onder de zon, kennen ze hun oorsprong in Zuid-Amerika. Rotstekeningen uit het jaar 700 laten zien hoe Indianen tomaten eten. Dit waren kleine oertomaten ter grootte van een bes! Omstreeks het jaar 1500 besloten Spaanse ontdekkingsreizigers tomatenzaad mee te nemen naar Europa. In het begin werden tomaten in Europa alleen gekweekt voor de sier. Er werd namelijk gedacht dat tomaten giftig waren. Dit is deels waar. Groene (onrijpe) tomaten bevatten de giftige stof tomatine. Deze stof verdwijnt echter tijdens de rijping. Zodra ontdekt werd dat tomaten wél gegeten kunnen worden, werden ze geteeld en gekruist. Dit resulteerde in het grote aantal overheerlijke tomaten van vandaag de dag. De bekendste zijn trostomaten, vleestomaten, cherrytomaten en Romatomaten.

Wist je dat…
…er meer dan 60 soorten tomaten bestaan? Van klein en rond tot groot en langwerpig en van een felrode kleur tot een diepzwarte kleur! Er zijn zelfs tomaten die eruit zien als een kleine watermeloen.
tomaten kweken ook gewoon thuis kan? Het belangrijkste is dat je een tomatenplant een plekje buiten in de zon kunt geven. Dit kan natuurlijk in de tuin, maar ook op je balkon! Verser kun je deze sappige smaakmaker niet krijgen.
Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Voorjaar/Tomaten/Mobile/Contentpagina-tomaten-recept2-tekst-mobile.png

Jumbo-Grocery:/CMS/Images/2018/Thema/Voorjaar/Tomaten/Desktop/Contentpagina-tomaten-recept2-tekst-desktop.png


Is een tomaat groente of fruit?

Lekker, die mix van fris en zoet in dat prachtige rode jasje. Maar is een tomaat nu eigenlijk groente of fruit? Het antwoord ligt in het midden. De officiële benaming voor een tomaat is namelijk ‘vruchtgroente’.

Onder groenten scharen we alle eetbare delen van een plant. Suikerhoudende, eetbare vruchten noemen we fruit. Over het algemeen zien we tomaat als een groente, maar eigenlijk klopt dit niet helemaal. We eten namelijk alleen de vrucht, niet de plant. Vandaar de verzamelnaam ‘vruchtgroenten’! Naast tomaten vallen ook komkommer, courgette, pompoen, aubergine, maïs en paprika in deze categorie.

Toch is het ook niet helemaal onjuist om een tomaat te zien als groente. Culinair gezien is namelijk alles wat tijdens het voor- en hoofdgerecht wordt opgediend een groente. Wat wordt opgediend als nagerecht, is fruit. En ook in de tuinbouw worden tomaten beschouwd als groente. Wat groeit aan een kruidachtige plant is namelijk groente en wat groeit aan een houtachtige plant is fruit. Tomaten groeien aan een kruidachtige plant.

Wat de benaming voor deze frisse smaakmaker ook is: met tomaten zet je de meest verrukkelijke gerechten op tafel!


De lekkerste recepten voor tomatensoep

Wat zijn ze mooi, al die verschillende tomaten bij Jumbo! We helpen je graag aan de lekkerste recepten met tomaat, zodat jij binnen een handomdraai de meest smaakvolle gerechten op tafel zet. Hieronder vind je alvast onze favoriete recepten voor tomatensoep. Bon appetit!

Soeperveel

Wow! Bij Jumbo hebben we maar liefst 39 soepen waar tomaat in zit. Van pakjes tot blik en van verse soepen tot soeppakketten. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen.