Loading...

Groene kool

Koken, wokken of stampen

Bekijk alle recepten

Koken met groene kool: tips en inspiratie

Groene kool is een van de oudste koolsoorten ter wereld. En je kunt het op verschillende manieren bereiden. Zo kun je groene kool koken, wokken en bijvoorbeeld verwerken in een stamppot. Op zoek naar een lekker groene kool recept? Jumbo inspireert je graag met de meest smakelijke gerechten en handige tips.

5x goddelijke groene kool recepten

Van een mediterrane stamppot met groene kool tot een groene kool omelet met tomaatjes en kaas. Met deze groente kun je alle kanten op. Ontdek de mogelijkheden met onze  heerlijke groene kool recepten en ga aan de slag.

 

Ook lekker: pittige groene-koolnasi met garnaaltjes

Variëren kun je leren. Maak in plaats van traditionele nasi eens een pittige groene koolnasi met garnaaltjes. Boordevol kruiden en verse groenten - met behalve kool ook paprika en bosui. Bekijk de video om te zien hoe je dit heerlijke groene kool recept zelf bereidt. Mmm!

Bekijk het recept

 

Groene kool snijden

Verwijder eventueel beschadigde bladeren. Snijd de groene kool met een groot mes in kwarten. Haal de harde stronk eruit en maak reepjes. Was de gesneden kool onder koud stromend water. Vervolgens kun je groene kool koken in een pan kokend water met een snufje zout. Na maximaal 10 minuten is de kool gaar.

Bekijk de video

Wist je dat

… groene kool ook wel savooiekool wordt genoemd? Deze naam heeft de kool te danken aan de regio ‘Savoye’ in Frankrijk. Hier zou de groente oorspronkelijk namelijk vandaan komen.

… groene kool veel meer namen heeft? Zo wordt het ook wel eens putjeskool of kappertjeskool genoemd. Maar we bedoelen er dus allemaal hetzelfde mee.

… groene kool een van de oudste koolrassen ter wereld is? Er wordt al eeuwenlang mee gekookt.

… de bladeren van groene kool laten zien hoe vers de groente is? De buitenbladeren moeten een diepgroene en de binnenste bladeren juist een lichtgroene kleur hebben.

… ook gele kool tot de ‘savooie’-familie behoort? De kern van deze kool is lichtgeel en de krop is wat dichter en groter dan de groene kool. Gele kool zie je in Nederland alleen niet zo veel.

… groene kool rijk is aan vitamine C en thiocyanaat. Die combinatie zorgt ervoor dat de kool een genezende werking kan hebben op het lichaam. 

 

Veelgestelde vragen over groene kool

Hoe kun je groene kool het beste koken?

Kun je groene kool ook wokken?

Is groene kool geschikt voor vegetarische gerechten?

Hoe lang kun je groene kool bewaren?

Kun je groene kool ook invriezen?

De lekkerste groene kool om mee te koken

Of je nu voor een biologische groene kool gaat of kiest voor een groene kool stamppotmix met spruitjes.
De lekkerste groene kool om mee te koken vind je bij Jumbo. Vers in de supermarkt en voordelig bij je thuisbezorgd.

Meer kool inspiratie?

Ontdek alle recepten en variatetips met kool.

Bloemkool Boerenkool Broccoli Chinese kool Groene kool Kool Rode kool Spitskool Spruitjes Witte kool Zuurkool