Loading...

Prei koken

Kooktijd prei & tips

Bekijk alle recepten met prei

Lekker koken met prei

Prei is familie van ui en knoflook, en dat proef je! Vaak wordt prei daarom ook gebruikt als smaakmaker, maar als hoofdingrediënt is prei ook zalig. Op deze pagina lees je alles over prei koken. Met gekookte prei maak je namelijk de lekkerste gerechten. Laat je inspireren en duik de keuken in!

Prei koken - zo moet dat

Prei kun je wokken, stoven, bakken of koken. En je kunt deze groente zelfs rauw eten. Wil je prei koken? Hier vind je een handig stappenplan met tips. 

Vaak zit er zand tussen de bladeren van prei, dus voordat je prei gaat koken moet je ‘m goed schoonmaken. Verwijder het buitenste blad dat er niet mooi uitziet. Snijd de prei in de lengte doormidden en spoel goed af onder stromend koud water. Kijk goed na of er tussen de bladeren geen zand meer zit. Snijd de prei in halve ringetjes van minimaal 1 cm breed. Te kleine ringen komen de smaak niet ten goede. De groene bovenkant kan wat minder lekker zijn om te eten, maar je kunt het wel bewaren om een lekkere bouillon van te trekken. Het onderste witte randje waar de wortels aan zitten, gebruik je ook niet.  Wanneer je prei gaat koken, slinkt de groente. Daarom heb je niet veel water nodig. De prei hoeft maar half onder water te staan. Voeg een snufje zout toe aan het kookwater. Maar wat is nou de kooktijd van prei? Hoe lang je prei moet koken, ligt aan je smaak en of je de groente nog verder gaat verwerken in een gerecht. De kooktijd van prei is 8 tot 12 minuten. Houd je van een wat stevigere prei? Houd dan de kortere kooktijd aan. Wil je je prei liever zijdezacht? Laat de prei dan langer koken. Maar blijf wel proeven, anders kook je ‘m tot moes. Giet af en eet smakelijk!

Ga je prei koken? De lekkerste gerechten maak je natuurlijk met verse producten. Verse prei is stevig en de stengel buigt - zeker bij een dikkere prei - niet door. De kleur moet er fris uitzien, zonder beschadigde plekken.

Hier komt de prei van Jumbo vandaan

De prei van Jumbo groeit in het Brabantse Uden op het land van teler Paul van den Elzen. In deze video ontdek je hoe de verse prei bij jou in de winkel komt.  

Bekijk de video

5x recepten met gekookte prei

Ga je prei koken? Weet je al hoe lang je prei moet koken en hoe je te werk gaat? Laat je dan inspireren door onze vijf favoriete gerechten met gekookte prei. Welk recept kies jij?

Hoe lang moet prei koken? En andere veelgestelde vragen

Hoe lang moet je prei koken?

Kun je prei koken in de magnetron?

In hoeveel water moet ik prei koken?

Hoeveel prei kook je per persoon?

Haal je boodschappen in huis en ga aan de slag!

Bij Jumbo is het hele jaar door verse prei verkrijgbaar. Naast de prei kun je bij Jumbo natuurlijk ook alle andere ingrediënten voor een lekker gerecht met gekookte prei vinden. Doe je boodschappen bij een Jumbo bij jou in de buurt of bestel ze online.

Meer inspiratie met prei?

Ontdek alle recepten en variatetips met prei.

Aardappel-preisoep Prei Prei koken Prei ovenschotel Prei recepten Preisoep Preistamppot