Andijvie

Een lekker bittertje in veel recepten

Bekijk alle recepten

Andijvie: groene groente vol vitamine B!

Andijvie heeft een licht bittere smaak. Het verbaast je dan misschien ook niet dat andijvie en witlof familie van elkaar zijn. Andijvie is volop verkrijgbaar van mei tot en met oktober, maar ook in de maanden erna ligt de populaire groente nog in de schappen. Zo kun je het hele jaar door variëren met heerlijke andijvierecepten. Van salade tot stamppot: ontdek hier hoe je andijvie kunt bereiden. 

Andijvie superveel kalium en vitamine B11 bevat?

Andijviestamppot recept

Hoe kouder het wordt, des te beter het idee is om een stamppot te maken. Ook met andijvie kun je veel kanten op met het maken van een stamppot. Ontdek allerlei recepten, variaties en tips voor het maken van een andijviestamppot!

Bekijk de video

Hoe kook je andijvie?

Zowel de krulandijvie als de gewone andijvie kun je rauw gebruiken voor een andijvie smoothie of voor een stamppot. Ook kun je andijvie gekookt eten of toevoegen aan een soep of roerbakgerecht. Hoe kook je andijvie?

Verwijder beschadigde bladeren. Snijd de andijvie of scheur de frisée bladeren na het wassen in stukjes. Kook andijvie 10 tot 13 minuten.

Andijvie bestaat voor een groot deel uit water. Bij het koken van andijvie verdampt hier veel van. Als je andijvie gaat bereiden, houd dan rekening met 400 gram andijvie per persoon.

Veelzijdige andijvierecepten

Salades, stamppotten, pastagerechten: er zijn maar weinig gerechten waar je andijvie niet in kunt verwerken. Wat is jouw favoriete recept met andijvie?

Bekijk alle recepten

Andijviestamppot foodswap

Mmm... er gaat niets boven een andijviestamppot. Maak deze lekkere stamppot compleet met een sukadelapje of de nieuwe Lekker Veggie stooflapjes. Het is hoe dan ook een heerlijke maaltijd.

Bekijk de foodswap

Deze 5 biertjes zijn uitermate geschikt bij een lekkere andijviestamppot

Op zoek naar het ideale biertje bij de andijviestamppot? Wij hebben de beste combinaties voor je op een rijtje gezet!

Bewaartip

Heb je iets te veel andijvie? Bewaar je andijvie dan in een open plastic zak in de koelkast. Andijvie en frisée zijn 2 tot 3 dagen houdbaar. Je kunt andijvie ook invriezen. Blancheer de groente dan eerst 3 minuten. De andijvie kan zeker 3 maanden in de vriezer bewaard blijven.

Variëren met andijvie

Met andijvie kun je alle kanten op. De populaire groente wordt vaak gegeten in Hollandse gerechten, zoals stamppot. Maar andijvie smaakt ook goed in een soep, wokgerecht of stoofpot. En heb je wel eens een pannenkoek met andijvie op? Doordat je andijvie op verschillende manieren kunt bereiden, zijn de mogelijkheden eindeloos. 

Je kunt andijvie ook rauw gebruiken, bijvoorbeeld in een salade met andere lekker ingrediënten. Snijd een krop andijvie fijn en je hebt de basis. Wat dacht je van een salade met krokant gebakken asperges met grapefruit en andijvie? En zo zijn er nog veel meer verrassende recepten voor andijviesalade. Kortom: geniet van andijvie in ieder seizoen en op elk moment van de dag.

Oorsprong: andijvie

Andijvieteler Frans van de Goorbergh laat zien hoe de familie van de witlof geteeld en geoogst wordt.

Bekijk de oorsprongvideo van Jumbo andijvie

Meer groente inspiratie

Wil je variëren met andere soorten groente? We hebben nog veel meer recepten voor ieder moment van de dag. 

Aardappel Andijvie Artisjok Asperges Aspergerecepten Asperges koken Aubergine Avocado Bloemkool Bloemkool bereiden Bloemkoolrijst Bloemkoolpizza Boerenkool Boerenkool bereiden Boerenkool koken Bonen
Broccoli Broccolirijst Courgette Courgette spaghetti Erwten Gemakkelijke groenten Kidneybonen Kikkererwten Komkommer Knolselderij Little gem Oesterzwam Paddenstoelen Paprika Pastinaak
Pastinaak bakken Pastinaak koken Pastinaak uit de oven Pepers Pompoen Prei Rode kool Rode kool bereiden Salade Sla Sperziebonen Spinazie Spitskool Spruitjes Spruitjes met spekjes
Sugar snaps Tomaat Ui Wintergroente Witlof Witlof koken Witlof roerbakken Witlofschotel Witte kool Wortel Zoete aardappel Zuurkool Zuurkoolschotel