Loading...

Pompoenpitten

In het hart van een pompoen zitten de pitten. Wist je dat je pompoenpitten uitstekend kunt verwerken in een gerecht? Geroosterd of geperst: pompoenpitten geven een heerlijke smaak aan verschillende gerechten.

Recepten met pompoenpitten

Door pompoenpitten te roosteren worden ze extra knapperig en smaakvol. Het is niet nodig om olie in de pan te doen als je ze gaat roosteren. Pompoenpitten worden vooral als garnering gebruikt. Op een lekker broodje met kaas met gegrilde groenten of in de soep bijvoorbeeld. Samen met geroosterde pijnboompitten en krokant gebakken croutons maak je een najaarssalade helemaal af. En de pitten van een pompoen zijn ook zeer geschikt om toe te voegen aan een zelfgemaakt brood. Zet tenslotte ook eens een schaaltje geroosterde pompoenpitten op een borrelplankje. Samen met wat blokjes oude kaas, dun gesneden ham en wat olijven kun je je gasten een opvallende snack bij de borrel voorschotelen.

Pompoenpitolie

Wil je zelf pompoenpitolie persen? Dan heb je een oliepers nodig. Er zijn machinale en handmatig aangedreven modellen waarmee je alle oliehoudende zaden en noten kunt persen. Voor een liter van deze lekkere olie heb je ongeveer 3 kilo pitten nodig. De olie ruikt lekker en heeft een heerlijk nootachtig aroma. Meng het met een beetje (appel)azijn en wat peper en zout voor een smakelijke saladedressing. Of verrijk wat verse pompoensoep met een klein scheutje pompoenpitolie. Doe dit vlak voordat je de soep serveert, want door pompoenpitolie te verhitten, verliest hij zijn heerlijke smaak.