Pompoen

Heerlijk in hartige én zoete gerechten

Bekijk pompoenrecepten

Pompoen: alles over deze najaarsgroente

De pompoen is familie van de komkommercourgette en meloen.  Er zijn verschillende soorten pompoen, maar de bekendste heeft een stevige, harde schil en oranje vruchtvlees met grote platte zaden. Kenmerkend voor de pompoen is dat hij laag bij de grond groeit. Je kent het aanzicht van een pompoenenveld vast wel. Maar het belangrijkste is dat er veel lekkere manieren zijn om pompoen te bereiden. En daar vertellen we je op deze pagina alles over.

Lekkere vega recepten met pompoen

Op zoek naar een vega recept? Alle soorten pompoen zijn een perfecte vleesvervanger. Stevig qua structuur en je kunt er alle kanten mee op.

Pompoen bereiden & snijden

Een pompoen bereiden kan op verschillende manieren. Naast roosteren en bakken kun je het op nog meer manieren klaarmaken. De smaak van de pompoen is deels afhankelijk van  de soorten pompoen die je gebruikt, maar ook van de manier van bereiden. Door te variëren in bereidingswijzen kun je pompoen in verschillende gerechten verwerken, zonder dat het eentonig wordt. Kies bijvoorbeeld voor een heerlijke pompoensoep, gevolgd door een Indiase curry, met als afsluiter een pompoencake. Is de pompoen toch te groot, of heb je geen tijd om drie verschillende gerechten te bereiden? Dan kun je pompoen natuurlijk ook bewaren om er op een ander moment van te genieten.

Wil je graag pompoen bereiden, maar weet je niet hoe je deze kunt schillen en snijden? Bekijk dan hiernaast de handige video van Jumbo.

Recepten met pompoen

Pompoen bereiden kan op allerlei manieren. Denk bijvoorbeeld aan pompoenstamppotpompoensoep of geroosterde pompoen als bijgerecht of in een salade. Maar denk ook aan zoete bereidingen zoals pompoencake. Kortom: oneindig veel verrukkelijke variaties.

Bekijk alle recepten met pompoen

Pompoensoep foodswap

In het najaar gaat er niets boven een zelfgemaakte pompoensoep. In deze foodswap maken we een maaltijdsoep met gehakt en in de vega variant voegen we vegetarische kipstukjes toe.

Bekijk de foodswap

Pompoenhutspot foodswap

Extra lekker in het najaar: de pompoenhutspot! Ontdek in de recepten hoe je zelf pompoenhutspot maakt. We maken een versie met gehaktballen. Wil je een vega versie? Serveer er dan een vegetarische gehaktbal bij.

Bekijk de foodswap

Handige lijstjes voor het najaar

Geen zin om naar buiten te gaan? Bestel je boodschappen online en maak het jezelf extra makkelijk met de handige lijstjes.

Ontdek meer lijstjes

Oorsprong van onze pompoenen

Benieuwd waar de pompoenen van Jumbo vandaan komen? De pompoenen komen uit Lelystad van het land van pompoenteler Dennis van de Weerd. Dennis oogst een miljoen pompoenen per jaar. In maar vier maanden tijd, maar allemaal biologisch. Een pompoen is heerlijk om te eten, maar je kunt er ook leuke dingen van maken tijdens Halloween.

Verschillende soorten pompoen

Flespompoen

Crèmekleurig, licht nootachtig van smaak en fles- of peervormig. Deze pompoen is heerlijk in een pompoenpasta.

Biologische pompoen

Deze pompoen heeft een wat zachte schil, is niet al te groot en je kunt er een heerlijke cake mee maken.

Groene pompoen

De smaak van deze pompoen lijkt wat op die van gekookte kastanjes en is daarom extra lekker in taarten, cakes en andere desserts.

Hokkaido pompoen

Dit is een Japans pompoentje waarbij je de schil al kan eten, omdat het zo zacht is.

Pompoen & pompoenproducten uit ons assortiment

Wist-je-datjes over pompoen

Wist je dat…

Pompoenen tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. in Midden- en Zuid-Amerika al werden verbouwd? De reuzenpompoen een omtrek van 1 meter en een gewicht van 70 kg kan bereiken? De zwaarste pompoen ooit een gewicht van 1190 kg haalde? Ze in het Belgische Kasterlee kajakken in uitgeholde pompoenen tijdens de jaarlijkse pompoenregatta? Je van de jonge vruchten heerlijke jam kunt maken?

Halloween pompoen

Pompoen is hét symbool van Halloween. Deze stevige vrucht leent zich perfect voor het precieze snijwerk en is daarom uitermate geschikt om de meest angstaanjagende vormen te maken. Knutsel er lekker met de kids op los en fleur je tuin op voor dit spooky feest. Tip: plaats één of meerdere kaarsen in de pompoen voor een prachtig effect.

Pompoen kweken

Pompoenen zelf kweken is ook een optie. Houd er wel rekening mee dat dit je dit in april of mei moet doen om optimaal te profiteren van de seizoenen. Geef de pompoen voldoende ruimte (zo’n 1.5 à 2 vierkante meter) en houd de planten vooral de eerste weken goed in de gaten. Tijdens de eerste periode zijn de planten namelijk nog kwetsbaar voor slakken. De plant bevindt zich in veilige haven wanneer er vijf blaadjes zichtbaar zijn omdat de slakken de stugheid daarvan niet aantrekkelijk vinden.

Wat kun je doen met pompoen? Maak eens een soep of een ovenschotel. Ontdek alles over pompoen.

Pompoen Pompoenrecepten Pompoen bakken Pompoen bewaren Pompoen koken Pompoen uit de oven
Pompoen stoven Pompoenburger Pompoencake Pompoencurry Pompoenpasta
Pompoenpitten Pompoenpuree Pompoenquiche Pompoen roosteren Pompoensalade
Pompoensoep Pompoen snijden Pompoen schillen Pompoentaart Pompoensalade