Loading...

Sla

De meest veelzijdige groente

Bekijk alle recepten

Sla geeft kleur en smaak aan je gerecht

Geen één groente is zo veelzijdig als sla. Je kunt er natuurlijk een heerlijke salade mee maken, maar wist je al dat je sla in een soep of stamppot kunt verwerken? Of stop een beetje sla in je wrap of je luxe belegde broodje. Kortom: je kunt in elk seizoen op ieder moment van de dag genieten van sla. En bij Jumbo hebben we zo veel verschillende soorten sla, dat je kunt blijven variëren.

Voorverpakte sla: met zorg geteeld

Sla die zo het bord op kan, zonder te wassen en snijden. Vandaag de dag weten we niet beter, maar tot 1991 kenden we het nog niet. De Italiaanse broers Giuseppe en Domenico Battagliola zagen toen een gat in de markt en startten hun bedrijf La Linea Verda in het Noord-Italiaanse Manerbio. 

Sinds kort telen, oogsten en verpakken de broers ook voor ons verschillende luxe slasoorten, zoals rucola, veldsla, krulsla en mesclun. “De meer delicate soorten groeien in kassen, waar we de meest optimale omstandigheden kunnen creëren”, vertelt Giuseppe. “Zodra de plantjes boven de grond uitgepiept en voldoende gegroeid zijn, worden ze afhankelijk van de soort met de hand of met een machine geoogst. Daarna selecteren we de beste blaadjes en wassen en drogen deze. We houden de productietijd zo kort mogelijk, zodat de sla verser dan ooit in de verpakking belandt en zo lang mogelijk houdbaar is.” 

Tijdens het hele proces is er veel aandacht voor duurzaamheid, wat we bij bij Jumbo ook erg belangrijk vinden. Zo zijn de verpakkingen volledig van recyclebaar plastic gemaakt.

Onze knapperige sla

Bekijk alle sla

5x heerlijke salade recepten

5x stevige stamppot met sla

5x smakelijke soep met sla

Bekijk alle recepten met sla

Welke sla gebruik je waarvoor?

Van frisse ijsbergsla tot licht pittige rucola: voor elk gerecht is er een passende slasoort. Je vindt ze allemaal bij Jumbo. We lichten er een aantal voor je uit met bijpassende tips.

Kropsla

Dit is de vertrouwde, traditionele sla die tot in de jaren ‘80 als enige slasoort in de schappen lag. Hij is zacht van structuur en van smaak, en daardoor met allerlei ingrediënten te combineren. Kropsla bevat veel vitamine K en calcium en maar weinig calorieën.

IJsbergsla

IJsbergsla is het knapperige broertje van de kropsla. Hij is het hele jaar verkrijgbaar, maar alleen van mei tot en met september uit Nederland afkomstig. Je kunt ijsbergsla verwerken in een frisse salade, een winterse stamppot of op een broodje.

Romaine sla

Dit vitaminebommetje is dé sla die je gebruikt bij de populaire caesar salade. Hij heeft stevige bladeren en is wat zoetig van smaak. Romaine sla is rijk aan vitamine A, K en C en zit boordevol antioxidanten. De mini-romaine, ook wel Little Gem, laat zich in de lengte gehalveerd ook goed grillen.

Veldsla

Dankzij de nootachtige smaak heeft veldsla weinig smaakmakers nodig. De mooie groene blaadjes lenen zich goed voor een heerlijke salade, maar je kunt er ook soep of stamppot van maken. En het is een gezonde toevoeging aan je gerecht: veldsla bevat namelijk veel vitamine K en C en mineralen als calcium, kalium en magnesium.

Rucola

Rucola is een populaire slasoort met een wat bittere, pittige smaak. Je kunt er een smakelijke salade van maken, eventueel gemengd met andere slasoorten, of gebruiken als garnering. Ook smaakt het goed in een pastagerecht én je kunt er pesto mee maken. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met rucola!

Meer groente inspiratie

Extra gezonde ideetjes met groente. Wat is jouw favoriet?

Alles over groente Broccoli Bloemkool Asperges Rode kool Spruitjes Witlof