Sla

De meest veelzijdige groente

Bekijk alle recepten

Sla geeft kleur en smaak aan je gerecht

Geen één groente is zo veelzijdig als sla. Je kunt er natuurlijk een heerlijke salade mee maken, maar wist je al dat je sla in een soep of stamppot kunt verwerken? Of stop een beetje sla in je wrap of je luxe belegde broodje. Kortom: je kunt in elk seizoen op ieder moment van de dag genieten van sla. En bij Jumbo hebben we zo veel verschillende soorten sla, dat je kunt blijven variëren.

Voorverpakte sla: met zorg geteeld

Sla die zo het bord op kan, zonder te wassen en snijden. Vandaag de dag weten we niet beter, maar tot 1991 kenden we het nog niet. De Italiaanse broers Giuseppe en Domenico Battagliola zagen toen een gat in de markt en startten hun bedrijf La Linea Verda in het Noord-Italiaanse Manerbio. 

Sinds kort telen, oogsten en verpakken de broers ook voor ons verschillende luxe slasoorten, zoals rucola, veldsla, krulsla en mesclun. “De meer delicate soorten groeien in kassen, waar we de meest optimale omstandigheden kunnen creëren”, vertelt Giuseppe. “Zodra de plantjes boven de grond uitgepiept en voldoende gegroeid zijn, worden ze afhankelijk van de soort met de hand of met een machine geoogst. Daarna selecteren we de beste blaadjes en wassen en drogen deze. We houden de productietijd zo kort mogelijk, zodat de sla verser dan ooit in de verpakking belandt en zo lang mogelijk houdbaar is.” 

Tijdens het hele proces is er veel aandacht voor duurzaamheid, wat we bij bij Jumbo ook erg belangrijk vinden. Zo zijn de verpakkingen volledig van recyclebaar plastic gemaakt.

Onze knapperige sla

Bekijk alle sla

5x heerlijke salade recepten

Een vande gerechten die als eerste in je op komen bij sla is een salade. Maar de ene salade is de ander niet. Laat je verrassen door deze heerlijke saladerecepten. 

5x stevige stamppot met sla

Stamppot met sla? Ja! Met deze verrassend lekkere recepten laten we zien hoe je sla tot een stevige stamppot kunt verwerken.

5x smakelijke soep met sla

Soep is niet het eerste waar je aan denkt bij sla, maar geloof ons: je kunt er heerlijk mee variëren. Kies een van deze recepten en ontdek zelf dat sla een prima ingrediënt voor soep is.

Bekijk alle recepten met sla

Welke sla gebruik je waarvoor?

Van frisse ijsbergsla tot licht pittige rucola: voor elk gerecht is er een passende slasoort. Je vindt ze allemaal bij Jumbo. We lichten er een aantal voor je uit met bijpassende tips.

Kropsla

Kropsla is één van de populairste slasoorten in Nederland. Door kenners en fijnproevers ook wel ‘botersla’ genoemd, te danken aan zijn boterzachte smaak. Door die zachte smaak laat deze heerlijke blaadjes sla zich met allerlei ingrediënten combineren.

IJsbergsla

IJsbergsla is een frisse slasoort met een dikke, lichtgroene krop en knapperige bladeren. De celstructuur van de bladeren bevat veel water en dit geeft ijsbergsla zijn knapperige bite. Je kunt ijsbergsla verwerken in een frisse salade, een winterse stamppot of op een broodje.

Romaine sla

Dit vitaminebommetje is dé sla die je gebruikt bij de populaire caesar salade. Hij heeft stevige bladeren en is wat zoetig van smaak. Romaine sla is rijk aan vitamine A, K en C en zit boordevol antioxidanten. De mini-romaine, ook wel Little Gem, laat zich in de lengte gehalveerd ook goed grillen.

Veldsla

Dankzij de nootachtige smaak heeft veldsla weinig smaakmakers nodig. De mooie groene blaadjes lenen zich goed voor een heerlijke salade, maar je kunt er ook soep of stamppot van maken. En het is een gezonde toevoeging aan je gerecht: veldsla bevat namelijk veel vitamine K en C en mineralen als calcium, kalium en magnesium.

Rucola

Rucola is een populaire slasoort met een wat bittere, pittige smaak. Je kunt er een smakelijke salade van maken, eventueel gemengd met andere slasoorten, of gebruiken als garnering. Ook smaakt het goed in een pastagerecht én je kunt er pesto mee maken. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met rucola!

Oorsprong: Jumbo IJsbergsla

Bekijk hoe onze ijsbergsla van teler Rene Verbakel naar de winkel gaat. IJsbergsla is knapperig, fris en zoet van smaak. Sla bestaat voor 90% uit water en behoort tot de meest caloriearme groente. Begin maart gaat de eerste sla de grond in. Na 6 tot 9 weken is de sla klaar om geoogst te worden. Vandaag geoogst, morgen in de winkel.

Bekijk de oorsprongvideo van Jumbo ijsbergsla

Oorsprong: Jumbo Kropsla

In Ridderkerk in Zuid-Holland groeit Jumbo's kropsla. Slateler Jan van den Berg en zijn collega’s zorgen voor het telen en oogsten van kropsla. Deze sla is het hele jaar door verkrijgbaar.

Bekijk de oorsprongvideo van Jumbo kropsla

Veelgestelde vragen over sla

Hoe herken je een verse krop sla?

Hoe kun je sla het beste bewaren?

Hoe lang kun je sla bewaren?

Hoe kun je sla schoonmaken?

Meer groente inspiratie

Extra gezonde ideetjes met groente. Wat is jouw favoriet?

Alles over groente Broccoli Bloemkool Asperges Rode kool Spruitjes Witlof