Loading...
< Alles over bloemkool

Bloemkool bereiden

Ontdek de 5 bereidingswijzen

Bloemkool bereiden: koken, roosteren, wokken, bakken of blancheren, snijden en bewaren

Bloemkool is een groente die qua smaak in heel veel soorten gerechten past. We hebben allerlei heerlijke recepten met bloemkool en bloemkoolrijst. Maar hoe kun je bloemkool het beste bereiden? We hebben wat mogelijkheden op een rijtje gezet waar je van zult smullen.

Bloemkool koken

In 8 tot 10 minuten kook je bloemkoolroosjes beetgaar. Lekker met aardappels en een mals stukje vlees. In deze video leer je stap voor stap hoe je bloemkool kookt.

Bloemkool roosteren

Verdeel de bloemkool in roosjes, leg ze in een ovenschaal en besprenkel ze met olie. Rooster ze in 18-20 min. beetgaar in een voorverwarmde oven op 200 ºC.

Tip!

Hak bloemkoolroosjes in de keukenmachine fijn en je hebt bloemkoolcouscous. Hetzelfde kun je doen met de stronk en stelen.

Bloemkool wokken

Als je bloemkool wil wokken, raden we aan deze in roosjes te snijden en zo’n 3 minuten voor te koken. Daarna wok je de bloemkoolroosjes in olie tot het begint het te kleuren. Bak voor de smaak een teentje fijngesneden knoflook mee of kruid het met kerrie.

Kidstip!

Kook bloemkool niet te lang, maar serveer het beetgaar gekookt en gebruik smaakmakers als spekjes of ham, geraspte kaas of kerrie.

Bloemkool bakken

Gebakken bloemkool is een mooi en lekker gerecht. Snijd de bloemkool hiervoor in plakken en bak deze in een koekenpan. Breng op smaak met peper, zout en een klein beetje komijn.

Bloemkool blancheren

Blancheren is eigenlijk niets meer dan heel kort koken. Hiervoor maak je de bloemkool schoon, je snijdt hem in roosjes en kookt deze dan 3 minuten. Daarna koel je de bloemkool direct af in ijskoud water. Blancheren is handig wanneer je bloemkool in een wokgerecht of een ovenschotel wilt verwerken. Ook kun je geblancheerde bloemkool bewaren in de diepvries.

Bloemkool snijden

Je kunt bloemkool in roosjes kopen, maar het is voordeliger om een hele verse bloemkool te kopen. We leggen je stap voor stap uit hoe je een bloemkool het makkelijkst snijdt:

  1. Verwijder de bladeren met de hand.
  2. Leg de bloemkool op zijn zij en snijd de stronk eraf.
  3. Snijd nu de grotere stukken van de stronk af.
  4. Snijd van deze stukken de roosjes los en verwijder eventueel nog wat van de steeltjes.

Bloemkool bewaren

Bewaar bloemkool 7-10 dagen in de groentelade van de koelkast.