Alles over bonen

5 x recepten met bonen

Peulvruchten zijn een perfect alternatief voor vlees omdat ze vol eiwitten, vezels, ijzer en mineralen zitten. Als je je gehaktbal inruilt voor linzen en kikkererwten, kom je dus niets tekort. Ontdek de recepten.

Bonengoulash met peterselie

Een goulash altijd van vlees? Nee hoor! Ook met witte bonen en kidneybonen maak je een heerlijke goulash.

Bekijk dit recept >

Auberginecurry met kikkererwten

Kikkererwten geven een goede bite aan je gerecht. Proef dat zelf in deze curry met aubergine. Vol van smaak, zonder vlees.

Bekijk dit recept >

Linzensalade met geitenkaas

Linzen kun je ook uitstekend koud eten. Maak er bijvoorbeeld een frisse salade van met tomaat en geitenkaas.

Bekijk dit recept >

Bonenburger met zoete-paprikadip

Een hamburger kun je perfect vega maken als je kidneybonen als basis gebruikt. Ontdek het zelf.  Lekker met die zoete-paprikadip.

Bekijk dit recept >

Italiaanse bonensoep

Als je witte bonen toevoegt aan je zelfgemaakt soep, maak je er een volledige maaltijd van. Probeer deze Italiaanse bonensoep.

Bekijk dit recept >

Bonen over?

Resttip 1

Van (restjes) gekookte peulvruchten maak je supersnel een lekkere dip. Kikkererwten, linzen, cannellinibonen... elke soort is bruikbaar. Je hebt verder niet meer nodig dan een kneep citroensap, een scheut olijfolie en een snuf specerijen of (verse) kruiden. Pureer de ingrediënten en serveer de spread op toast of brood.

Resttip 2

Bonen zijn een uitstekende vuller voor een shake of smoothie. Vanwege hun neutrale smaak en zachte structuur lenen vooral witte bonen zich hier goed voor. Pureer ze met je fruit mee in de blender en het resultaat is een romig ontbijtje vol eiwitten en vezels.

Over bonen

Peulvruchten bevatten veel vezels maar nauwelijks verzadigd vet. Samen met hun lage milieubelasting genoeg redenen om ze eens te eten als alternatief voor vlees. Door bonen te gebruiken, krijgt je gerecht een betere bite. Bovendien nemen peulvruchten als een soort sponsjes smaak op.

Als je ze combineert met specerijen en verse kruiden, heb je snel de heerlijkste smaken. Kies bij eens voor gedroogde bonen in plaats van voor bonen uit pot of blik. Als je zelf de bonen welt en kookt, nemen ze extra veel smaak op. Zet de gedroogde bonen 's avonds of 's ochtends al in de week, dan kun je er een paar uur later mee koken. Het wellen van gedroogde bonen is nodig om het stugge, gedroogde velletje zachter te maken.

Ontdek nog meer lekkere recepten zonder vlees of vis.

Vegetarisch Vegetarische recepten Vegetarische BBQ Vegetarische burger Vegetarische curry
Vegetarische lasagne Vegetarische ovenschotel Vegetarische pasta Vegetarische risotto Vegetarische soep
Vegetarische wraps Vegetarische quiche Vegetarische bonen Recepten met jackfruit Tofu
Lekker Veggie